Yabancı ev çalışanlarına çalışma izni almak şart!

Ev hizmetleri, bakıcı, temizlik, yemek, bahçe bakımı, ütü, çamaşır gibi gündelik işler ile çocuk, yaşlı yahut engelli gibi bakıma ihtiyacı olan kişilerin bakım işlerini ifade etmektedir.

Ülkemizde uzun yıllardır çok sayıda yabancı çalışanın ev hizmetlerinde çalıştığı görülmektedir.

Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de ev hizmetlerinde çalışabilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından çalışma ve ikamet hakkı veren çalışma izin belgesini alınması gerekmektedir.

Çalışma izni belgesi ya da muafiyet belgesi olmaksızın çalışan yabancı uyruklu kişiler ve işverenleri için idari para cezası ve süreli giriş yasağı uygulanmaktadır.

Bu sebepten Türkiye'de bulunan yabancıların çalışma izni ya da muafiyet belgesi almaları zorunludur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uygulamasında sadece çocuk bakımı, yaşlı ve hasta bakımı için çalışma izni verilmektedir. Ev hizmetlerinde temizlikçi ve hizmetçi için yabancı işçilere çalışma izni verilmemektedir.

Ev hizmetlerinde çalıştırılacak yabancılar için en az asgari ücret verilmesi ve SGK primlerinin ödenmesi gerekmektedir.

Çalışma İzni Müracaatı Nereye Yapılır

Çalışma izni almak isteyen yabancı ülke vatandaşları yurt içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, yurt dışında ise vatandaşı oldukları ya da yasal olarak yaşadıkları ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına başvuru yapabilirler.

Başvurular yabancıyı çalıştırmak isteyen işverenlikçe yapılır.

Çalışma izni başvuruları e devlet üzerinden online olarak yapılır.

Başvurunun tamamlanması için elektronik imza gerekmektedir.

Başvuru Türleri

Yurt İçi Başvuru: Ülkemizde bulunan ve en az altı (6) ay süreli geçerli ikamet tezkeresi sahibi olan yabancılar için yapılır.

Bu durumda yabancı 99 ile başlayan T.C. Yabancı Kimlik Numarasına sahiptir.

Yurt Dışı Başvuru: Yabancının ikamet tezkeresi olmadığı durumda, uyruğunda bulunduğu ülkedeki T.C. dış temsilciliğine giderek çalışma vizesi başvurusunda bulunur.

Oradan kendisine verilecek olan 16 haneli referans numarasına sahiptir.

Uzatma Başvurusu: Mevcut çalışma izninin bittiği tarihten geriye doğru en fazla iki aylık sürede olmak kaydıyla, izin süresi sona ermeden uzatma başvurusunda bulunulması gerekmektedir.

Bir yıllık kanuni çalışma süresinden sonra, 6735 sayılı Kanun'un 7'nci maddesine göre yapılacak uzatma başvurusunun olumlu değerlendirilmesi hâlinde aynı işverene bağlı olarak ilk uzatma başvurusunda en çok iki yıl, sonraki uzatma başvurularında ise en çok üç yıla kadar çalışma izni verilebilir.