Kaçak yabancı işçinin cezası var

Her zaman esas olan Türk Vatandaşı işçi çalıştırılmasıdır. Ancak zaman zaman sektör veya firma ihtiyacı doğrultusunda özellikle satış pazarlama veya ihracatta yabancı işçi de çalıştırabilmektedir.

Yabancıların çalışma izni olmadan Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasaktır. Çalışma izni ise belli bazı kurallara bağlanmış olup koşullar sağlanamadığı takdirde çalışma izni verilmemektedir.

Çalışma izni, işgücü piyasalarının kontrol ve denetim altında tutulması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından resmî bir belge şeklinde düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancıya Türkiye'de çalışma ve ikamet hakkı veren belgedir.

Yabancıların Türkiye'de çalışabilmeleri için gerekli çalışma izni başvurusu, yurt içi ve yurt dışı başvurusu olmak üzere iki türlüdür. Yurtiçinden başvuru doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılırken, yurt dışında yabancının vatandaşı olduğu veya yasal olarak bulunduğu ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya başkonsolosluklarına yapılmaktadır.

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu, 13.08.2016 tarih ve 29800 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Uluslararası İşgücü Kanunu, yabancıların kayıt dışı çalışmalarının önlenmesi, nitelikli yabancı çalışanların işgücü piyasasına girişinin önündeki engellerin kaldırılması, yabancılara verilecek çalışma izni ve muafiyetlere yönelik olarak hazırlanmıştır.

6735 sayılı Kanun kapsamındaki yabancıların ve işverenlerin yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri, iş müfettişleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri ve sosyal güvenlik denetmenleri tarafından denetlenmektedir.

Yapılacak teftiş, denetim ve soruşturmalar, uygulamakla yükümlü olunan mevzuatın teftiş, denetim ve soruşturma hükümlerine göre yapılmaktadır. Nihayetinde aykırılıkların söz konusu olması halinde yaptırımlar uygulanmaktadır.

Denetimlerde yabancı çalışanlar ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmediği tespit edilirse gündeme gelebilecek yaptırımlarından bir tanesi de idari para cezalarıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunundaki cezai maddeler her yılın başında yeniden değerleme oranında artırılmaktadır.