Büyük Atatürk'ün önderliğinde kurulan ve Türk ulusunun en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 101'inci yıl dönümünü dün coşkuyla kutladık ve:
"Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" diye bir kez daha yemin ettik.
Dün Cumhuriyet kutlamalarını izlerken, bandoların milli marşları çaldığı, Türk bayraklarının dalgalandığı yollarda yürüyüş yapmayı da ihmal etmedim.
Yürüyüş arkadaşım, deneyimli siyaset adamı İbrahim Çetinkaya idi. 1967 1972 yılları arasında Adalet Partisi Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yapmıştı. Hem bayramı kutladı, hem de anlattı:
"Adalet Partisi İstanbul Gençlik Kolları'nda 1961-1980 arasında görev almış partililer olarak, 9'uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i 100'üncü doğum gününde anmak için SÖZCÜ Gazetesi'ne 'Anıyoruz Arıyoruz' diye reklam vermeyi planladık. İki gün sonra (1 Kasım Cuma günü) Demirel'in 100'üncü doğum günü... Onu büyük bir özlemle anacağız""
9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i yakından tanıyan bir gazeteciyim.
Cumhuriyet sevdalısı bir devlet adamıydı.
Meslek hayatımda onunla defalarca sohbet ettim, davetlerde, gezilerde birlikte oldum. Onun ağzından bizzat dinlediğin şu sözleri hâlâ kulaklarımda çınlıyor:
"Rahmi Bey kardeşim...
Ben bir Cumhuriyet çocuğuyum.
Cumhuriyet'i kuran Atatürk'ün kalbimde özel bir yeri vardır.
Ben İslâmköy'de doğdum. Köyde doğan bir çocuk, Başbakan, Cumhurbaşkanı olabilir mi İşte Cumhuriyet idaresi sayesinde bu olabiliyor.
Devlet okullarında okudum.
Cumhuriyet'in sağladığı imkânlardan faydalandım...
Devlet sayesinde Amerika'ya gidip eğitim yaptım.
Türkiye Cumhuriyeti'nde bir köy çocuğunun okuyup genel müdür, parti başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olabileceğinin canlı timsaliyim ben...
Tüm bunlar Atatürk devrimleri ve Cumhuriyet sayesinde oldu.
Milletimiz, Cumhuriyet'i kuran Mustafa Kemal Atatürk'e çok şey borçludur."
Aynen böyle demişti Demirel...
Bence o, Atatürk ve İsmet İnönü'den sonra en büyük devlet adamıdır.
Cumhuriyet'in ilanından 1 yıl 2 gün sonra, 1 Kasım 1924 günü doğan Demirel, 40 yaşında parti başkanı, 41 yaşında Başbakan olarak "En genç başbakan" unvanıyla Türkiye tarihine geçti.
1965-1993 yılları arasında kurduğu 7 ayrı hükümette toplam 10 yıl 5 ay