İstikâmet üzere olmanın önemi

"İstikâmet"çok mühim; çünkü insanlar için en zor işlerden birisi,"istikâmet"üzere olmak,"sırât-ı müstekîm"de bulunmaktır.

Ma'lûmdur ki,"İstikâmet"çok mühim; çünkü insanlar için en zor işlerden birisi,"istikâmet"üzere olmak,"sırât-ı müstekîm"de bulunmaktır. Yüce Rabbimiz, bizlere hergün 5 vakit namazda,"sırât-ı müstekîm"üzere bulunmamız için duâ etmemizi emir buyurmaktadır. Hanefî mezhebinde mutlak kırâat farz, ama husûsen Fâtiha'nın okunması vâcibtir; fakat Şafîî mezhebinde ise Fâtiha'nın okunması, cenâze namazı da dâhil olmak üzere bütün namazlarda, hattâ cemâatle namaz kılarken cemâatin okuması da farzdır. Onun için biz bugün ve yarınki makâlelerimizde,"İ'tikâd, söz, iş ve ahlâkımızdaistikâmette (yanî,sırât-ı müstekîmde,doğru yolda) olmanın lüzûm ve ehemmiyeti"konusunu bir nebze mevzû-i bahis edeceğiz inşâallah...

"İstikâmet" kelimesi, hem âyet-i kerîmelerde, hem hadîs-i şerîflerde, hem de İslâm âlimlerinin sözlerinde çokça geçmektedir.

Lügatlerde, sözlüklerde,"Düzgün bir yolda olmak",yanî"Hakk yolda olmak, Hakk yola girmek"gibi ma'nâlara gelen"İstikâmet", bir terim (ta'bîr, ıstılâh) olarak,"Her işte i'tidâl üzere bulunma, her çeşit işte denge anlayışı üzerinde olma; doğruluk, dürüstlük,dürüst olma; adâlet ve doğruluktan ayrılmayıp dîn ve akıl dâiresinde yürüme;işlerde dîn ve aklın sınırları içerisinde hareket etme"demektir.

Yine bu kelimeye,"Verilen söze bağlılık, dînî ve dünyevî işlerde orta yolu takip etme"ma'nâları da verilmiştir."Müstekîm"kelimesi de"İstikâmet"ten türemiştir.

"İstikâmet"masdarının ism-i fâili olan"müstekîm","doğru olan, düzgün olan, eğrisi-büğrüsü olmayan, hakk olan"anlamında kullanılmaktadır."Sırât-ı müstekîm"de,"Allah'ın dosdoğru yolu"