Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı

ÖMÜRLER uzuyor!

Bilim ve teknolojideki, sağlık hizmetleri ve hijyendeki, ekonomi ve sosyal yaşamdaki, daha da önemlisi toplumsal dinamiklerdeki hızlı değişimler bunun en önemli nedenleri. Ama bu arada yeni bir soru, daha doğrusu yeni ve önemli bir tehlike zihnimizi giderek daha çok meşgul ediyor: Hayat döngüsünün uzaması, sağlıklı yaşam süresinin uzamasıyla aynı şey mi Kısacası bilimsel literatürde son günlerin iki önemli başlığı yaşlanma tartışmalarının bir numaralı hedefi durumunda.

BİR: Lifespan!

İKİ: Healthspan!

Peki, bu tartışmanın nedeni ne Bu iki sözcük arasındaki farkın ne önemi var Yanıt iki sözcükten ibaret: Kronik hastalıklar. Zira ömrümüz uzadıkça -eğer dikkat etmezsek- kronik hastalıklara yakalanma ihtimalimiz artıyor. Günümüzde 60 yaşına gelenlerin en az yüzde 20'sinde bir kronik hastalık, 80 yaşına girenlerin en az yüzde 40'ında iki kronik hastalık mevcut. Kısacası kronik hastalık meselesi düşündüğümüzden çok daha önemli.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BİR SORU

LİFESPAN İLE HEALTHSPAN ARASINDAKİ FARK NE

Lifespanhayat döngüsü sözcüğü yaşanan yılların toplamını, healthspansağlıklı yaşam döngüsü ise hastalıksız sağlam ve sağlıkla yaşanan keyifli, formda ve zinde yılların bütününü ifade eder. Araştırmalara göre, bu iki zaman dilimi yani healthspan ile lifespan arasında şimdilik 9-12 yıl civarında bir farklılık var. Örneğin ülkemizde ortalama yaşam süresi (lifespan) 76-77 yıl civarında. Ama söz konusu hastalıksız geçirilen ömür süresihealthspan olduğunda bu süre 64-65'e iniyor. Aradaki bu önemli zaman diliminin nedeni olarak da temelde "kronik hastalıklar" gösteriliyor. Kronik hastalıklar deyince akla hemen kalpbeyin damar hastalıkları, Alzheimerbunama, hipertansiyon, şeker hastalığı, romatizmal sorunlar ve kanserler geliyor. Bunların çoğu da genelde "kötü yaşlanma" ile ilişkilendiriliyor.

Diğer taraftan yaşlı nüfusun dünya genelinde giderek arttığı kesin. Ülkemizde de durum aynı. İstatistikler 2050 yılına girildiğinde dünya nüfusunun en az yüzde 25'inin 65 yaş üzerinde olacağını tahmin ediyor. Yaşlı nüfusun artması ise kronik hastalığı olan bireylerin artması anlamına geliyor. Bu artışın hemen her ülkede ekonomilere ağır bir yük getireceği kesin. Peki, bu gelişmelerin sonucu ne

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

BİR UYARI

SAĞLIK VE YAŞLILIK SİGORTALARI ZOR DURUMDA

Kronik hastalıkların ilk 4 sırasında "kalpbeyin damar hastalıkları, şeker hastalığıhipertansiyon, solunum yolu hastalıkları ve kanserler" var. Bu "belalı dörtlü" kronik hastalıklara bağlı sağlık giderlerinin neredeyse yüzde 80'ininden fazlasını tüketiyor. Bu hastalıkların yarattığı sosyal ve ekonomik diğer yükler ise her yıl katlanarak artıyor. Daha da önemli bir başka ayrıntı da şu: Kronik hastalıklara bağlı sorunlar ve ürünlerin dörtte üçünden fazlasını 70 yaş üzerindeki kişiler sisteme yüklüyor. Kısacası lifespanhayat döngüsünün uzaması iyi ve güzel bir gelişme ama beraberinde oluşturduğu ekonomik ve sosyal sorunlar, özellikle kronik hastalıklar konusunda yeni stratejiler oluşturmamız gerektirdiği aşikâr. Eğer hedefimiz lifespan ile healthspan'ı eşitlemek ise odaklanmamız gereken temel konunun "kronik hastalıklar" olduğu ise kesin bir bilgi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İYİ BİLGİ

SAĞLIK İÇİN YENİ HEDEF: KRONİK HASTALIKLAR

Net ve açık bilgi şu: Sağlıktaki mükemmel iyileşmeler önümüzdeki yıllarda ömrümüze en az 10-20 yıllık ilave bir yaşam süresinin daha ekleneceğini gösteriyor. Bu sürenin 50 yıla kadar uzayabileceğini tahmin edenler bile var. Özellikle "rejeneratif tıp"ta, "kök hücre" alanında, "biyoteknoloji" bilimlerinde, "nanoteknoloji" çalışmalarında ulaşılan hedefler ve gelişmeler muazzam, heyecan verici ve şaşırtıcı boyutlarda. Bunlara son yıllarda eklenen "yapay zekâ"nın sağlayacağı yeni avantajlar da eklenecek olursa çok değil 10-20 yıl sonra "80 yaşın 60 yaş" hatta "100 yaşın 70 yaş" haline gelmesi kesinlikle şaşırtıcı olmayacak. ŞU BİLGİNİN ALTINI NET VE AÇIK OLARAK BİR KEZ DAHA ÇİZİYORUM, SİZİN DE BİR KENARA NOT ETMENİZİ İSTİYORUM: