Erdoğan ne vaat etmedi, ne yapmıyor

Atmosfere seçim havası dolmaya başladı, yerel seçimin eli kulağındadır. Genel seçimin dumanı tüterken yeniden sandığa gideceğiz. Beş yıllık iktidar döneminin en önemli bir yılı böyle geçiyor. Tablo böyle olduğu için ülkenin temel, derin ve bekledikçe derinleşen meseleleri için kaygılananların telaşı artıyor. O kadar çok zamana ve çabaya; en başta da niyete ihtiyaç var ki kaygılanmamak mümkün değil

Öte yandan, seçimden bu yana geçen zaman verimli kullanılamadı ama boşa geçmiş de sayılmaz En azından iktisatta ve asayişte artık sürdürülemez hale gelen manzaranın onarımı için bazı adımlar atılıyor. Evet, beraberinde yapılması gereken daha önemli işlerin kapağı bir türlü açılmıyor. Açılması içini baskı da gelmiyor. Ama gelin görün ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı yapılmayan bu şeyler için suçlamak mümkün değil zira böyle bir vaatte hiç bulunmadı. Erdoğan, eğitimi ayağa kaldırmak, yargıyı itibarlı hale getirmek, ifade hürriyetini geliştirmek veya kamu yönetiminde şeffaflık veyahut da liyakatehliyet vaadinde bulunmadı. Böyle oy istemedi, böyle seçilmedi

Erdoğan, "Verdiğin sözler nerede Hani demokrasi, hani güçlü diplomasi, hani eğitim, hani üretim, hani teknoloji, hani dünyayla rekabet, hani pasaportumuzun itibarı, hani Kürt meselesinde çözüm, hani üniversitelerin dünyayla rekabeti" gibi soruların teknik olarak muhatabı ama siyasi olarak değil. Çünkü böyle sözler vermedi. Vaat, detaylı, kapsamlı ve planlı bir sözdür. Cumhurbaşkanı'nın seçim öncesi bu bahislerin herhangi birinde planı ve projesi ilan edilmemiştir. Bazılarını genel geçer laflarla "her şey iyi olacak" kabilinden mevzu etmiş, bazılarına ise hiç değinmemiştir.

Hatta Bugün ekonomide başta yüksek faiz politikası olmak yapılanlar da Cumhurbaşkanı'nın seçim vaatleri arasında bulunmuyordu. Tam aksine; faiz düşürme politikasının seçimden sonra devam edeceğini ilan ederek oy istedi ve aldı. Dahası, arada bir öylesine söylenen laflar dışında Erdoğan'ın ekonomiyi düzeltme vaadi bile yoktu. Zira ekonomi zaten iyiydi ve birkaç ufak tefek sıkıntının(!) kaynağı da dış güçlerin bitmek tükenmez saldırıları, Kovid pandemisi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliydi. Bunlara rağmen Türk ekonomisi Avrupa'ya göre çok iyi gidiyordu ve Almanya ve İngiltere'de raflar boşken bizde tepeleme doluydu.

Bugün her köşeden gelen çete operasyonu haberleri de Erdoğan'ın seçim vaatlerinden birisi değildi. Zaten ülkede çete yoktu ki mücadele vaadi olsun.

Erdoğan