Etle hamurun muhteşem aşkı

Bence, dünyada birbirleriyle buluştukları an, lezzet patlamalarına neden olan iki sevgili, et ve hamurdur. Bu ikili kullanılarak yapılan her şey insanı baştan çıkartır, iradesini dumura uğratır, damağını çatır çatır çatlatır. Bu muhteşem ikili, önce kokularıyla insanın aklını başından alır. Fırının ağzından çıkıp, bir melek gibi gökyüzüne yükselen ekşi maya kokusuna kim dayanabilir ki Hemen ardından, soğanla karışmış etin kokusu, ortalığa yayılır ve son darbeyi vurur!

Anadolulu pidelerini yarıştırır. Kimileri, Karadeniz Ereğlisi'ndeki Hasan Kuru'yu şampiyon ilan eder. Bunların arasında kendimi de sayabilirim. Hasan Kuru, yarım asrı geçkin bir süredir karşısında durduğu fırının yüzünden soyadı gibi kuruyup kalmış, iskeleti et tutmamıştır. Hasan Kuru, bölgede bir efsanedir. Pidesinin hamuru kıtır kıtır olur. Kuşbaşı etli harcına ise lezzetli demek yetmez. Bir başka övgü kelimesi bulmak gerekir. Örneğin "Cennet Taamı" dense yanlış olmaz.

Samsunlular, pazar günleri pide yemezlerse içleri rahat etmez, işlerinin ters gideceğine inanırlar. Onun için pazar sabahları tüm pideciler tıklım tıklım dolar. Dışarıya gitmek istemeyenler ise evlerinde hazırladıkları harcı, mahalle fırınına gönderip, kendi pidelerini yaptırırlar. En sevilen pide ya kıymalı, ya da kuşbaşı etli olur.

Samsun'un kazası Bafra'da yapılan pideye, ayrı bir parantez açmak gerekir. Bafra Pidesi, artık tüm Türkiye'de bilinir ve sevilir. Her üstü kapalı pideye, "Bafra Pidesi" denmez. Onun kuralları vardır. Bir kere boyu 70-75 santimden ne kısa ne de uzun olacaktır. Eni 3-4 santimi geçmeyecektir. 6 eşit parçaya bölünmesi gerekir. Harcı, Bafra otlaklarında otlayan dana etinden çekilen orta yağlı kıymayla yapılmalıdır. Bir kural da ben koyarsam: Bu pideye buz gibi bir ayran eşlik etmelidir.

Trabzon da pide de çok iddialıdır. Ekmek fırınlarının çoğunda pide de pişer. Trabzon pidesi yuvarlak ve üstü açıktır. Kenarları yüksek bir tabağı andırır. Yemesi maharet ister. Kenarlardan kopartılan parça, ortadaki harca bana bana yenir.

Pide deyince, Aydın'ın Bozdoğan ilçesini unutmamak gerekir. Eğer yolunuz oraya düşerse size Mikado'ya gitmenizi önereceğim. Çünkü orada Ahmet usta lezzet fırtınası estirir. Bozdoğan'a giderseniz, onun yaptığı "Bozdağan Yuvarlağını", üstüne taze turunç suyu damlatarak yemeyi sakın ihmal etmeyin. Kıtır kıtır hamurla, ortasında turuncun acılı, ekşili suyunu emmiş, soğanlı, yağlı kıyma bir araya gelince ortaya çıkan lezzet, damakları bayram yeri gibi şenlendirir.

Pideye benzeyen ama adı "Etli ekmek" olan lezzet harikasını anlatabilmek için acaba hangi kelimeleri kullanmak doğru olur Sevgilinin gül dudağı kadar lezzetli mi desem mi, yoksa Leyla ile Mecnun'un aşkına mı benzetsem Ne derseniz deyin bir tek gerçek vardır ki, etli ekmek lezzeti ile damakları çatlatır.

KIYMALI BÖREĞİN DAYANILMAZ LEZZETİ

Etin hamurla birleşmesinden doğan diğer bir dayanılmaz lezzet de börektir. Anadolu'da böreğin her çeşidi yapılır ama kıymalısının yeri başkadır. Evde açılan yufkayla yapılan kıymalı böreğe ne kadar övgü düzülse yeterli olmaz. O bir tutkudur, bir aşktır. Onu anlatırken, bir sevgiliyi anlatırcasına coşkulu olmak gerekir.

Sarıyer'in tarihi kıymalı böreğinin tadı, tüm Türkiye'nin malumu olmuştur. Kıymanın içinde kuş üzümü, soğan ve dolma fıstığı da olur. Bu börek bir ziyafettir, bir şölen yemeğidir, bir baş yapıttır. Onun için de tüm sosyal medyada lezzetinden en çok söz edilen bir yemektir. Facebook'un, Twiter'ın en baş oyuncusudur.

Kıymalı muska ve sigara böreğini de unutmamak gerekir. Bu ikili de özellikle içki masalarının lezzetli gözdeleridir.

Aynı harçla yapılan kuru poğaçanın tadına hangi fani hayır diyebilir ki Hele bu poğaça, Kireçburnu'nun tarihi fırınında yapılmışsa. Bu poğaçayla ve yanında demli bir bardak çayla yapılan sabah kahvaltısına doyum olmaz.

Eskişehir'in "Çiğ Böreğini" unutursak, kötü bir yazıya imza atmış oluruz. Bu börek de, hamur ve et birlikteliğinin en güzel örneklerinden biridir.

BİR SANAT ESERİ OLARAK LAHMACUN

Ya lahmacuna ne demeli Hamurun ve etin bir sanat eserine dönüştüğü bir yiyecektir lahmacun. Benim tercihim, hamuru incecik, kıyması bol, soğanı kıvamında, acısı yerinde olanıdır. Üstüne bol maydanoz, biberle ovulmuş soğan koyup, limon sıktıktan sonra dürüm yapıp yemenin tadı acaba hangi yemekte vardır Mevsiminde, taze sarmısakla yapılan Antep lahmacunu da aklımı başımdan alır.