Yabancı yatırımcı gelmezse hangi kıyamet kopar

"Türkiye'ye yabancı yatırımcı gelmesi gerekiyor" cümlesi, ekonomiyle ilgili nerdeyse herkesin adeta ortak kanaatini yansıtıyor.

Yine herkesin aklında yabancı yatırımcı ile yurtiçi yatırım harcamaları arasında bir bağıntı var.

Son on beş yıldır taşımacılık ürünleri hariç sermaye malları ithalatının toplam ithalat içindeki payı ortalama olarak 12'dir. Son iki yılı saymazsak yıllık ortalama sermaye malı ithalatı da 30 milyar dolar civarındadır.

Geriye kalan yüz milyarlarca dolar ithalatın neredeyse tamamı mamul, ara mamul ve hammadde olarak tüketim ürünleri ithalatına gitmiş.

Yani Türkiye biraz dişini sıksa, yatırım malları ithalatını mevcut şartlar altında bile 50 milyar dolara çıkarabilir fakat öyle anlaşılıyor ki Türkiye'nin daha fazla yatırım yapacak bir ortamı yok.

Yani Türkiye'nin yabancı yatırımcılara ihtiyacının tek sebebi yatırım yapacak parayı bulamaması olamaz.
Belki de daha doğru cevap "Uluslararası döviz rezervlerimizi artırmak için" olabilir.

Uluslararası döviz rezervi ne demektir

Uluslararası döviz rezervleri bir ülkede bulunan brüt döviz rezervlerinin toplamıdır. Yani şahısların, şirketlerin, bankaların, Hazine'nin ve Merkez Bankalarının hizmetine amade ve gerektiğinde dış ödeme yapmak için kullanılabilecek dövizlerin tamamıdır.

Bir yatırımcı gittiği pazarlarda para kazanabilir veya kaybedebilir bu, onun yeteneğine kalmış bir olgudur fakat istediği zaman "dakika sektirmeden" parasını bir ülkeden başka bir ülkeye transfer edebilmelidir.

Yüksek uluslararası döviz rezervleri, yatırımcıların korkusuzca yabacı pazarlara girmelerini sağlar.

Peki, bu uluslararası rezervlerin miktarı ne kadar olmalıdır

Üzerinde mutabık kalınmış her hangi bir rakam veya oran yoksa da, alt ay ithalata yetecek kadar (Türkiye'nin 178 milyar dolar) veya vadesine bir yıl kalmış kısa vadeli dış borç tutarı kadar (Türkiye'nin 210 milyar dolar, Eylül 2023) olabilir.

Toplam dış borçların yarısı kadar (Türkiye'nin 476 milyar dolar, Haziran 2023) bir uluslararası döviz rezervi de olabilir.

Peki, 10 Kasım 2023 itibarıyla Türkiye'nin uluslararası döviz rezervi ne kadardır

Cevap: 168,2 Milyar dolar.

Soru: Herkese, elinde ne varsa getirip masanın üzerine koysun dediğimizde, uluslararası döviz niteliğinde 168,2 milyar dolarımız var ve bu 168,2 milyar dolar yetmiyor, öyle mi

Cevap: Eğer yukarıda öngördüğümüz ve akranlarımız olan diğer gelişmekte olan ülke verilerinden derlediğimiz oranlara göre söyleyeceksek, evet yeterli değil diyenler çoğunlukta.

YIL 2013 GÜNLERDEN 14 MAYIS

Başbakan Erdoğan Washington'da; Obama, Erdoğan'ın şerefine öğle yemeği verdi, Biden de akşam yemeği. "Diş kirası" olarak da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Baa3"e yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu, Fitch'in ardından Moody's tarafından da yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmişti.