Enflasyonla mücadele ve multitasking

Multitasking, aynı anda birden çok işi yapmak, çoklu görev veya çoklu odaklanma anlamına geliyor.

Görevi enflasyonla mücadele etmek olan kamu görevlileri ve kamuoyuna mesaj vermek isteyenler enflasyonla mücadele konusunda, zaman zaman "şu şu şu işler de başarılmalı" mealinde bazı yaklaşımlar ortaya koyuyorlar.

Acaba birçok farklı göreve aynı anda odaklanarak başarıya ulaşmak mümkün mü

Herhangi bir projeyi yönetirken, savrulmadan ve birden fazla konuya boğulmadan; odaklanma, önceliklendirme, etki analizleri, aktarım mekanizmalarının işlerliği, koordinasyon ve ilgili tarafların sürekli bilgilendirilmesi süreçleri çok iyi planlanabilir mi

"Şu şu şu" diye bahsettiğim multitasking yaklaşımları ve analizler:

1)Enflasyonla mücadele ederken aynı anda TCMB'nin, hem brüt hem de net rezervlerini de artmalı.

2)TCMB'nin bankalarla yapmış olduğu swapları kapatılabilir ve boşa çıkacak dövizler TCMB tarafından satın alınabilir.

Yorum ve öneri: Enflasyonla mücadele dönemlerinde Merkez Bankaları piyasadan döviz satın almamalı, alırsa bu, piyasaya TL sürmek anlamına gelir; tam tersine mümkün ve müsaitse satmalı. Bankalardaki atıl döviz rezervlerinin TCMB'ye çekilmesi durumunda, piyasaya TL arz edilmesini gerektirmeyen başka politikalar uygulanmalı.

3)Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının kapanması için Bankalar biraz daha sıkıştırılmalı.

Yorum ve Öneri: Gösterge mevduat faiz oranlarının, kur artış oranlarından daha yüksek olması, enflasyonla mücadele politikalarının anahtar bir göstergesidir.

Eğer TCMB bu mevduat-kur hedefini tutturabileceğine inanıyorsa, KKM hesaplarıyla DTH hesaplarının para politikasına etkisi eşitlenir.

Bu böyleyse TCMB'nin, KKM'den dolayı bankaların ensesinde boza pişirmesine gerek kalmaz.

Yok, eğer TCMB tam tersine inanıyorsa yani kurların, mevduat faizlerinden daha yüksek artacağına ve bunun TCMB'nin giderlerini artıracağına inanıyorsa; öncelikle geçmiş olsun çünkü kur artış oranları mevduat faiz oranlarından daha yüksek olursa, enflasyonla mücadele savaşı kaybedilmiş demektir.

Kurların mevduat faizlerinden daha yüksek arttığı ve birikim sahiplerinin TL'ye geçmeye zorlandığı bir durumda, etik bir problem de oluşur: KKM'sini bozup TL mevduata yönlendirilmiş mevduat sahipleri, bilerek ve planlanarak zarar etmeye zorlanmış olurlar.

KKM kendi haline bırakılmalıdır. Kimse geleceğin hangi risklerle geleceğini bilemez, gün gelir KKM yine bir dengeleyici finansal ürün olarak bazı işlevler görebilir.

4)İhracatçıların ve turizmcilerin dövizini satın alalım ve hiç kimseye döviz satmayalım; aynı anda TL'de dövize karşı değerlensin.

Yorum ve öneri: Yukarıdaki TCMB döviz almamalı ve mümkün ve müsaitse satmalı önerimize ilave olarak, uygulanan politikalara olumsuz etki edecek döngü karşıtı ve çelişkili taleplerin etki analizlerinden önce süreç analizine de tabi tutulması uygun olur.

5)Bu yıl yapılacak 1,2 Trilyon TL'lik deprem harcamasına rağmen bütçemiz en çok 2 açık versin.

6)Maaşları artıralım fakat bütçe açık vermesin.

7)Bütçede, verimsiz yatırım harcamalarını ve gereksiz cari harcamaları kısarak kamuda israfı bitirelim.

8)Zenginlere, servet vergisi koyalım. İkinci evi olandan yüksek vergi alalım. Nereden buldun misali bir uygulama getirelim.