İsrail: Daimi mağlup

İsrail'in meşru bir devlet olarak varlığını sürdürebilmesinin tek ve kesin bir şartı var: Bağımsız ve Meşru bir Filistin Devleti tarafından tanınmak.

İsrail mevcut atom bombalarının yanına bin adet daha eklese, ABD ordusunun bütün silahlarını İsrail'e transfer ettirse, her gün binlerce Filistinliyi öldürse, bütün Arap ülkelerini ikna etse, hatta Müslüman ülkelerin tümünü sindirse yine de Filistinliler tanımadıkça meşru bir devlet olamaz ve güven içinde yaşayamaz.

İsrailli akil insanlar, stratejik hedeflere uygun politikalar uygulamak yerine duygusal tepkiler gösterilmesinin, onlara pahalıya mal olacağını biliyor.

GARNİZON DEVLET

ABD'nin, Filistin İsrail savaşının kesin mağlubu olduğunu ve şu anda bir bakıma "hasar tespit" çalışmaları yaptığını, geçen yazıda ileri sürmüştük.

Aslında, ABD dâhil Batılı Hükümetlerin İsrail yanlısı tutumu konjonktüreldir; özde, Hristiyan toplulukların çoğu dini ve tarihi sebeplerden dolayı doğal antisemittir. ABD'de hem antisemit hem de Siyonist olan milyonlarca Hristiyan vardır.

ABD'de 1921 yılında çıkan ve 1965 yılına kadar devam eden göçmenlik kanunu, örtük ve dolaylı olarak, bilhassa doğu Avrupalı Yahudilerin Amerika'ya göçünü engellemeyi amaçlamaktaydı.

Keza Yahudi kökenli ABD vatandaşlarının, Amerikan Hükümetinde meslek memuru olmaları da yeni bir olgu sayılır. Bakan olabildikleri dönemlerde bile meslek memuru olamıyorlardı.

Ancak 1965-1973 döneminden sonra ABD'nin Yahudilere ilişkin görüşü olumluya dönmüştür.

Bugün ABD, Yahudilere adeta imtiyazlı bir halk olarak muamele ediyor. Yarın İsrailli bir siyasetçi Amerikan Kongresinde konuşmak istese, bütün kongre üyeleri tam tekmil gelip saygı, bağlılık ve sempatilerini sunarlar. Bu siyasetçinin ABD nezdindeki itibarına hiçbir Amerikan Başkanı ulaşamaz.

Amerika 1967 Arap-İsrail savaşından sonra, bu bölgedeki bir Yahudi devletinin, Rusya'nın müttefikleri olan Suriye ve Mısır'ı dengeleyebilecek bir "askeri varlık" olabileceğini değerlendirmiş ve 1973 savaşında İsrail'e eşi benzeri görülmedik ölçülerde, uçaklarla, aylarca süren askeri yardımlar yapmıştı.

ABD'nin isteği ve desteğiyle İsrail adeta bir "garnizon devlet" olagelmiştir. Çünkü İsrail'de yaşayan Yahudilerin büyük bir kısmı asker veya yedek askerdir; bu askerlerin dedeleri, büyük anneleri, babaları ve anneleri de askerdi.

NÜFUS VE ÇÖZÜM

İsrail en az üç ayrı hukuk sisteminin bir ürünüdür dense yeridir.

Uluslararası ilişkiler bakımından ABD'nin kaba kuvvetine dayanan bir hukuk, ülke içinde Yahudilere özel, az bulunur demokratik ve hakkaniyetli bir hukuk devleti. Üçüncüsü de hiçbir yerde yazılı olmayan fakat en az dört değişik statüdeki Araplara uygulanan ırkçı, gaddar ve ayırımcı "hukuksuzluk hukuku".

1) İsrail vatandaşı olan Araplar, 2) Kudüs'te yaşayan Araplar, 3) Batı Şeria'da yaşayan Araplar ve 4) Gazze'de yaşayan Araplar.

İsrail dışında yaşayan ve bir gün vatanına geri dönmeyi uman beşinci grup Filistinlilerse sadece bir müzakere maddesi olarak kalmaya devam ediyor.