Türk çıkarması!

Brüksel'de açılan "Busworld Avrupa 2023" fuarında Türk otobüs üreticileri ve tedarik firmalarının bariz üstünlüğü söz konusuydu. Türkiye, 96 firmayla katılımcı ülkeler arasında ilk sırada.

Dünyanın en büyük otobüs organizasyonu Busworld, Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen "Busworld Avrupa 2023" (Busworld Europe 2023) ile sektörün gövde gösterisine sahne oldu.

12 Ekim'e kadar açık kalacak fuar, 38 ülkeden 75 otobüs üreticisi de dahil toplamda 526 katılımcıyla kapılarını açarken, Türk şirketleri, açık ara fuarın en kalabalık grubunu oluşturdu. Nitekim 96 katılımcıyla ilk sırada bulunan Türkiye'yi, 79 şirketle Almanya ve 61 şirketle Çin izledi. 29'u dış mekanda toplamda 222 aracın sergilendiği fuarda, bazı üreticilerin test sürüşleri de gerçekleştirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fuarda kuşkusuz en önemli gelişme, neredeyse tüm ana üretici ve markaların alternatif ereji konusunda "sadece elektrikliye" bağımlı kalmamalarıydı. Elektriklinin dışında hidrojen, CNG (doğalgaz) pek çok markanın standında bir arada yerini aldı. Nitekim pek çok kuruluş tarafından yapılan tahminlerde, Avrupa otobüs pazarında halen yüzde 23 civarında olması beklenen elektrikli ağırlığının 2030 yılında yüzde 50'nin üzerine çıkması, hidrojenin de katkısıyla yüzde 60'ın üzerine çıkabileceği belirtiliyor. 2018'den bu yana Avrupa'da satışa sunulan elektrikli otobüs sayısı toplamda 5 bin 800 adede yaklaşırken, bu toplamın, 2023'da 18 bin 719 adedi bulacağı tahmin ediliyor.

Güvenlik önemli

Özellikle şehir içi otobüslerde doğalgaz ve elektrikli ön plana çıkarken, arada şarj gerektirecek uzun mesafelerde hizmet verecek şehirlerarası uzun yol otobüslerinde ekstra elektrikli menzil için hidrojenli (yakıt hücreli) alternatifin daha yaygın olacağına dikkat çekiliyor.

Çinliler daha çok şehir içi belediye otobüsleri sınıfında etkin görünürken, hidrojenli ve doğalgazlı şehirler arası otobüslerde tıpkı Temsa gibi Türk firmalarının ciddi atak yaptığını söylemek mümkün. Şehir içi otobüslerinde hidrojen konusunda adım atan Türk üreticiler arasında Karsan ve Otokar'ı da saymak mümkün.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bununla birlikte özellikle elektrikli otobüslerde otonom sürüş ve güvenlik konseptleri de bir hayli ön planda. Örneğin Anadolu Isuzu, güvenlik konusunda "Citivolt 12" ile "birincilik ödülü"ne sahip oldu.

Bayi eskizini çizdi Anadolu Isuzu üretti

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, fuarda düzenlenen basın toplantısında şirketin 40 yılı aşkın süredir ticari araç üretimi yaptığını hatırlatarak, yurt içinde olduğu gibi yurt dışı pazarlardaki varlığını ve ürün çeşitliliğini geliştirmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Şirketin, ürettiği otobüs ve midibüsleri dünyanın 45'ten fazla ülkesine ihraç ettiğini kaydeden Arıkan, ihracat adetlerinin 20 bine ulaştığını, Fransa'nın en önemli ihraç pazarları olduğunu söyledi.

Fuarda da sergiledikleri, geçtiğimiz yıl dünyada "Yılın Sürdürülebilir Otobüsü" seçilen yüzde 100 Biyogaz uyumlu "Kendo 13 CNG"nin, Avrupalı bir distribütör tarafından talep edildiğini anımsatan Arıkan, "Bayimiz bize ihtiyaç duyduğu modelden bahsetti. Özellikle okul ve tur otobüsü olarak da kullanılabilecek, çevreci bir araç. Hatta karakalem ile bir kağıda çizdi. 2016'da üzerinde çalışmaya başladık. Yepyeni bir araç geliştirip ürettik. Ödül de aldık" diye konuştu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı