2. elde beklenti muhtelif

2. el pazarının2023'te inişli çıkışlı grafik izlediğini belirten CARDATA Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, 2024'te pazarı muhtelif etkenlerin belirleyeceğini söylüyor.

Bu yıl özellikle yeni araç piyasasında ciddi bir hareketlilik ve rekor beklentisi görülürken, 2. el araç pazarında inişli-çıkışmlı bir grafik göze çarptı. Nitekim bir ara yüksek sıfır araç fiyatları ve araç bulmada yaşanan sıkıntılar, yılın ilk yarısında 2. el piyasasına yansırken, hükümetin getirdiği bazı kurallar, fiyatların daha makul bir seviyeye gelmesine yani "köpüğün dağılmasına" neden oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

CARDATA Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, "Sıfır km'de arzın azlığından dolayı 2. el araç fiyatları, 2023'ün yaz aylarına kadar arttı. Yaz aylarıyla birlikte devletin almış olduğu üç önemli karar (mevzuat) sonrasında da düşmeye başladı. Yani 6 ay 6 bin km, 2. el araç ilanı verirken 0 km fiyatının üstünde araç ilanı verilemeyeceği ve 2. el araç ilanı verirken kimlik doğrulaması yapılacak olması. Bu üç uygulama ve ikinci ele olan talebin azalmasıyla birlikte ikinci el araç fiyatlarındaki köpük eridi" değerlendirmesini yaptı. Bu yılın sonunda ÖTV matrah düzenlemesi ve ekonomik şartlardan kaynaklanan belirsizlikler nedeniyle pazarda belirgin bir hareketlilik beklendiğini kaydeden Yalçın, "2023'te Türkiye'nin seçim ekonomisine girmesi, likidite açısından bolluk yaşanmasına ve ekonominin canlanmasına sebep olabilir. Bu durum, 2024 başı itibarıyla ikinci el otomotiv sektörünün canlanmasına katkı sağlayabilir" dedi

'Duyarlı olacak'

Muhtemel seçim ekonomisinin getireceği canlanmanın, 2024 yılının başında fiyatlar üzerinde etkili olabileceğini, pazarın geleceğinin, ekonomik ve politik gelişmelere duyarlı olacağını kaydeden Hüsamettin Yalçın, şöyle devam etti:

"2023 sonunda tüm araç segmentlerine yayılabilecek olası bir ÖTV matrah düzenlemesi ve ekonomik canlanma, 2024 başlarında piyasayı olumlu yönde etkileyebilir. Bu durum, 2. elfiyatlarında yükselişe neden olabilir. Eğer ekonomi 2024'te istikrarlı büyüme gösterirse, 2. el pazarına olumlu yansıyabilir. Ancak, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve enflasyon gibi makroekonomik faktörler hala bir belirsizlik unsuru olarak kalıyor ve bu da piyasa üzerinde baskı oluşturabilir."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

'Yılın Son Çılgın Kampanyası'


Toyota, "Yılın Son Çılgın Kampanyası" adı altında Corolla Sedan, Hilux, Corolla Cross, Toyota C-HR Hybrid, Yaris Cross, Yaris, Corolla HB Hybrid, Proace City ve Proace City Cargo modellerinde olmak üzere stoklarla sınırlı fırsatlar sunuyor.

Geçen ay satışa sunulan 2. nesil C-HR Hybrid,250 bin TL'ye varan indirimle 1 milyon 550 bin TL'den başlayan fiyatlarla alınabiliyor, ayrıca 100 bin TL 12 ay vade ve yüzde 0 faizlikredindenyararlanabiliyor.

Corolla'nın 1.5 lt benzinli Vision MDS ve Vision Plus MDS versiyonları ÖTV muaf avantajıyla alınabilecek. Corolla Sedan ve Corolla Cross'ta 200 bin TL'ye varan indirim veya 200 bin TL 12 ay, yüzde 0 faizli kredi desteği tercih edilebilecek. Toyota'nın hafif ticari modellerine ciddi avantajlar sunuluyor.