Sahte boşanmalarla SGK'yı dolandıranlar birer birer yakalandı!

Sosyal Güvenlik Kurumu geçen yıl sonu itibarıyla gelirleri 2.192.955 TL iken giderleri 2.232.339 TL olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında gelir-gider farkı bütçe tahminine göre 33,5 artış, bütçe transferi tutarı ise 45,8 artış göstermiştir. 2023 yılında devlet katkısı bütçeye göre 31,5 oranında artarak 325.630 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Kurum SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ile diğer sigortalıların yanı sıra hak sahiplerine dul ve yetim aylıkları da bağlamaktadır.

Dul ve yetim aylıkları genel olarak kadınların lehinde olacak şekilde tanzim edilmiştir. Buna göre sigortalının ölümü hâlinde kız çocuklarına evli olmamaları veya evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması şartlarıyla yetim aylığı bağlanmaktadır. Diğer yandan sigortalının dul kalan eşine de ölüm tarihinde Türk Medeni Kanunu'na uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunması şartıyla aylık bağlanmaktadır.

Bağlanan bu maaşların devamlı alınmasında elbette herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sakınca olan taraf sırf bu maaşları almak için sahte boşanma ve hileli yollara başvurmaktır. SGK, her sene sosyal güvenlik denetmenlerine yaptırdığı denetimlerle binlerce sahtecilik olayını tespit etmektedir. Bu yazımızda geçen yıl yapılan tespitler değerlendirilmiştir.

2979 hileli boşanma mercek altına alındı

Sahte boşanma yaparak gerçekte boşanmayıp eşiyle fiilen birlikte yaşayan kadınları genellikle anneleri, kız kardeşleri, akrabaları ya da komşuları "Alo 170" hattından ya da dilekçe ile SGK'ya ihbar etmektedir. Yapılan ihbarların çoğu gerçek çıkmaktadır.

İhbar üzerine SGK denetmenleri soruşturma yapmaktadır.

SGK denetmenleri her yıl yapmakta oldukları denetimlerde çok sayıda hileli boşanma ve evlilik yapan kadınları tespit etmektedir.

Aşağıdaki tablodan görüleceği üzere geçtiğimiz sene sosyal güvenlik denetmenleri tarafından boşandığı eşi ile birlikte yaşama nedeni ile 2.979 kişi hakkında denetim yapılmıştır. Yapılan denetimler sonucunda 2.418 kişinin boşandığı eşiyle birlikte yaşamakta olduğu başka bir ifade ile sahte boşanma yapıkları tespit edilmiştir.

Faiziyle geri alınıyor

Sahte boşanmalarda kadınlar, ölen anne ya da babalarından dolayı SGK'dan hem hak etmedikleri aylık almakta hem de genel sağlık sigortasından da faydalanmaktadır. Ayrıca genel sağlık sigortası primi ödemekten de kurtulmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, eşinden boşandığı hâlde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığını tespit ettiği eşlerin bağlanmış olan aylıklarını kesmekte ve adlarına ödenmiş olan Genel Sağlık Sigortası yardım tutarları da dâhil faizi ile birlikte geri almaktadır.

Savcılığa bildiriliyor

SGK, yapmış olduğu belirtilen giderleri faiziyle birlikte almasının yanı sıra ayrıca sahtecilik suçundan ilgililer hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmaktadır. Eşlerinden boşandığını beyan ettikleri hâlde birlikte yaşadıklarının tespitinde, Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından çevre soruşturması ve mahallinde araştırmalar yapılmaktadır.