Ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları nasıl çözülebilir

TÜİK'in 30 Ocak 2024 tarihinde yayımlanan geçen yıla ilişkin yoksulluk ve hayat şartları istatistiklerine göre ülkemizde ikamet edilen konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,5 puan azalarak 2023 yılında 56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı 27,8, lojmanda oturanların oranı 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise 15,1 oldu. Dolayısıyla nüfusun 43,8'inin kendine ait oturacak konutu bulunmuyor. Hâl böyle iken nüfusumuzun önemli bir kısmı kiracı olarak ikamet etmektedir.

Hükûmet yüksek enflasyon nedeniyle 2022 yılından beri ev kiralarında yüzde 25 zam sınırı uygulamaktadır. Ancak ev sahiplerinin ve kiracıların gelir durumu, ihtiyacı, evin büyüklüğü ve aynı apartmandaki emsal kiralar ile diğer hiçbir kriter dikkate alınmadan bu oranın uygulanması büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Öyle ki gün geçmiyor ki kiracı-ev sahibi kavgası olmasın. Dolayısıyla bu uygulamanın sıkıntılı olduğu aşikâr.

Gazetemize, sosyal medya hesaplarımıza her gün bu konuda yüzlerce ileti gelince konuyla ilgili anket de gerçekleştirdik. Anket sonuçları ile gelen iletileri aynen bu yazımızda yer verdik

25 TAVAN UYGULAMASI ARTIK KALDIRILSIN!

"Sizce ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları nasıl çözülebilir" diye sorduğumuz anketimizi 30 bine yakın takipçimiz gördü. Anketimizi ve takipçilerimizin görüşlerini X (https:twitter.comisakarakas) hesabımızdan siz de görebilirsiniz.

Yazımızı kaleme aldığımız anda 2.807 kişi katılım sağladı. Ankete katılanların çoğunluğu (41,7'si) artık 25 tavan uygulamasının kaldırılması gerektiğini belirtti. Bu sınırın kalmasını isteyenler ise sadece 17,7 ile sınırlı kaldı.

25 sınırı kaldırılsın

41,7

25 sınırı devam etsin

17,7

Mahkeme süreci hızlansın

20,2

Devlet farkı karşılasın

20,4

Diğer yandan hem ev sahipleri hem de kiracıların 20,4'ü emsal kiralara göre aradaki farkın devlet tarafından karşılanması gerektiği yönünde oyunu kullandı.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ihtilaflarda en önemli sorunlardan biri de büyük mağduriyetlere sebep olan uzun yargılama süreçleridir. Keza anketimize katılanların 20,2'si mahkeme süreçlerinin hızlandırılmasına ilişkin düzenlemelerin yapılmasını talep etmektedir.

TAVAN UYGULAMASINA İLİŞKİN YAKINMALAR!

Okurlarımızın çoğunluğu gönderdiği iletilerde "Yüksek enflasyonun yaşandığı ülkemizde her şeyin fiyatı kat kat artarken neden sadece bize resmî enflasyonun bile kat kat altında bir tavan uygulanıyor! Enflasyonun müsebbibi biz miyiz" şeklinde serzenişte bulunmaktadır.

Özellikle dişinden tırnağından toplayıp emekliliklerinde rahat yaşamak, çocuklarının eğitimine katkıda bulunmak gibi saiklerle varını yoğunu ortaya koyup aldıkları iki göz dairesini emsallerinin beşte birine altı da birine vermek zorunda kalanların büyük mağduriyetler yaşadıkları anlaşılmaktadır. Okuyucularımızdan gelen bazı iletilere aşağıda yer verilmiştir.

Ömer C.Tahliye davasını kazandık. Kiracı 300.000 lira istedi çıkmak için vermezsen istinafa giderim 2-3 yıl daha beklersin 2.800 lira kiram dedi! Parayı Vermedik dosya istinafta. Ben de kiradayım