Analizimiz yine bire bir gerçekleşti. Yeni asgari ücret ne kadar dayanacak

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret 27 Aralık 2023 Çarşamba akşamı ilan edildi. Geçen yıl Ocak2023 asgari ücretinde olduğu gibi 11 Aralık 2023 günkü yazımızda da verilere dayalı olarak yapmış olduğumuz analizimizde asgari ücretin net 17 bin TL olacağını izah etmiştik. Analizlerimiz ufak küsurat rakamlar dışında aynen gerçekleşmiştir.

Merak eden okuyucularımız gazetemiz arşivinde yer alan asgari ücret hesaplama tablolarından görebilirler.

Çok uzak değil 3-4 ay sonra güncelleme tartışması başlayacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları neticesinde uzlaşma çıkmadı. Türk-İş muhalefet şerhi koydu. İşveren ve hükûmet temsilcilerinin oylarıyla karar alındı. Toplantılarda Türk-İş'in asgari ücretin 18 bin TL olmasını, yıl içinde ikinci kez belirlenmesi yönünde ısrar ettiği belirtildi.

TÜİK'in en son yapmış olduğu açıklamada, enflasyonun 2023 yılı kasım ayında bir önceki aya göre 3,28, bir önceki yılın aralık ayına göre 60,09, bir önceki yılın aynı ayına göre 61,98 olduğu belirtildi.

Enflasyon sepetine bakıldığında asgari ücretli yani en minik ücretlinin sepetinde hayati öneme sahip olan gıda-yeme-içme, sağlık...gibi kalemlerde artış hızının hâlen çok hızlı ve yüksek olduğu görünmektedir.

Öyle ki yumurta fiyatlarına bile yetişmek mümkün değil. Bir de buna fırsatçılar da ilave edildiğinde bu artış hızının yılın ilk 6 ay içinde belirgin düşmesi beklenmemektedir.

Belirtilen olumsuz etkenler içinde kur etkisini de göz ardı etmemek lazım.

TÜRK-İŞ'in Kasım 2023 için açıkladığı açlık sınırı 14 bin 26 TL oldu. Açlık sınırı ile ilgili güncel veriyi Birleşik Kamu-İş 16 bin 483 TL olarak açıkladı. Dolayısıyla yeni asgari ücretin işçinin cebine girmeden yine açlık sınırının altında kalacağı görünmektedir.

Hâl böyle iken mart ayında yine asgari ücretin güncellenme tartışmaları beklenmektedir. Hafızamızı tazeleyelim. Geçen yıl ve bu yılın ilk çeyreğinde de aynı durum olmuş ve hükûmet temmuzda asgari ücreti 34 oranında yeniden güncellemiştir.

Asgari ücretin ikinci kez belirlenmesinde engel yok!