Zeugma'nın 'ilham perileri' mozaik tarihini güncelledi

Antik dünyanın kültürel gelişmişliğinin ve zenginliğinin günümüze ulaşan en önemli belgeleri mozaikler. Nizip ilçesindeki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda çıkan mozaiklerin sergilendiği Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi bu anlamda büyük bir öneme sahip.

Başta Çingene Kızı olmak üzere, Okeanos ve Tethys Mozaiği,Akratos ve Euphrosine Mozaiği, Akhilleus Mozaiği, Europhe'nin Kaçırılışı Mozaiği gibi günümüze kadar gelebilen mozaikler dönemin mitolojik hikâyelerini anlatmaya devam ediyorlar.

Zeugma'da yürütülen arkeolojik çalışmalar, geçmişte kalmış ve günümüzde bilinmeyen bu hikâyeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor.

2025'TEZİYARETE AÇILACAK

Zeugma Antik Kenti'nde 1987'de başlatılan kazılar bünyesinde 'Muzalar (Esin Perileri) Evi' adında bir yapı tespit edilmişti. Bir odasının tabanında bulunan mozaik üzerinde, Klasik Yunan eğitiminin vazgeçilmez parçası olan lirik şiir, tarih, müzik, astroloji ve felsefe gibi konuların esin perileri sayılan dokuz 'muza' betiminden dolayı bu konut, arkeologlar tarafından 'Muzalar Evi' olarak adlandırıldı.

Haberin Devamı

Nihai restorasyon ve konservasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülen Muzalar Roma Evi'nde 2007 yılında başlayan, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmaları 2019 yılında tamamlandı.

Türkiye İş Bankası'nın desteği ile 2012-2019 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılarda 938 eser gün yüzüne çıkarılarak Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne kazandırıldı.

Muzalar Evi'ndeki mozaiklerin dış koşullardan korunması ve ziyaretçilerin tur rotasının belirlenmesine katkı sağlayan korugan yapı inşaatı yine bankanın desteği ile Gaziantep Valiliği tarafından yürütülüyor. Muzalar Evi'nin 2025 yılında ziyarete açılması planlanıyor.

100 SENEERKENE ÇEKİLDİ

Geçen hafta bir grup gazeteci hem Zeugma kazı alanını ve Muzalar Evi'ndeki çalışmaları, hem de çıkan eserleri görmek için Gaziantep'teydik.

Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Muzalar Evi'nde yaptıkları kazı çalışmalarında elde ettikleri bulguların mozaik tarihi açısından önemine dikkat çekti:

Haberin Devamı

"Kazılar sırasında Muzalar Evi'nin tasarımının yüksek ihtimalle MS 1. ve 2. yüzyıllarda gerçekleşmiş olduğu anlaşıldı. Ancak iç dekorasyonunun büyük bir kısmının ise MS 2. yüzyıl sonu, MS 3. yüzyıl başlarında tamamlanmış olduğunu ve yapının MS 252 - 253'teki Sasani işgali sırasında kullanım dışı kaldığını tespit ettik.

Bilim insanlarının özellikle bu bölgedeki mozaiklerin tarihlemesiyle ilgili söylediği tarih aralığını daha erkene çektik. Muzalar Evi sayesinde oldu bu.