'Bu kitap işe yaramaz imha edilmesi lazım'

LATİNAmerika edebiyatının Nobelli yazarıGabriel Garcia Marquez'in üzerinde çalıştığı son kitabı'Ağustosta Görüşürüz'için nihai kararı, bir nevi vasiyetiydi: "Bu kitap işe yaramaz. İmha edilmesi lazım."

17 Nisan 2014 yılında 87 yaşında Meksika'da hayata veda eden usta yazarın son yılları hafıza kaybıyla mücadele içinde geçmişti ve 'Ağustosta Görüşürüz', 'rüzgâra ve dalgalara karşı son bir yaratma çabasının sonucu olarak' ortaya çıkmıştı.

'Yüzyıllık Yalnızlık', 'Kırmızı Pazartesi', 'Kolera Günlerinde Aşk' gibi çok sevilen, dünyaca ünlü romanların yazarının içine sinmemişti, tamamlayamamıştı bu veda romanını. Her ne kadar içinden iki bölümü daha önceden gazetelerde yayımlasa da son noktayı koymamıştı.

Mükemmeliyetçiliği ile her geçen gün zayıflayan zihin gücü arasında mücadeleye dönüşen yaratım süreci sonunda belli ki pes etmiş ve son kararını kitabın yayınlanmaması yönünde vermişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çocukları Rodrigo ve Gonzalo Garcia Barcha, dosyayı imha etmek yerine bir kenara koyarak kararı zamana bıraktılar.

Aradan on yıl geçtikten sonra babalarının metnini tekrar okuduklarında diğer büyük eserleri kadar cilalanmamış olduğunu görüp, küçük çelişkiler ve pürüzler barındırdığını fark etseler de çok sayıda keyifli unsur barındırdığına kanaat getirdiler.

Latin Amerika'daGaboolarak anılan babalarının eserlerinin ana teması olan aşk, tüm yaşanmışlıkları ve başarısızlıklarıyla sevgi dolu bir biçimde işlenmişti. Yaratıcılığı, şiirsel dili, okuru sarıp sarmalayan anlatımı, insan doğasını algılayışı tamdı.

İHANETİN GEREKÇESİ

Sonunda kitabı yayımlamaya karar verdiler. Ve bu ihaneti göze almalarının sağlam bir gerekçesi de vardı kendilerince:

"Kitabı başta hatırladığımızdan çok daha olumlu bir bakış açısıyla değerlendirince, aklımıza başka bir olasılık geldi.

Kitabı tamamlamasını engelleyen zihinsel zayıflama, aslında Gabo'nun bu metnin, tüm kusursuzluklarına rağmen, ne kadar iyi olduğunu fark etmesini de engellemiş olabilirdi. Böylece bir ihanette bulunduk ve okurların alacağı keyfi diğer tüm görüşlerin üstünde tutmaya karar verdik. Şayet okurlar bu tutumumuza hak verirse, belki Gabo da bizi affeder. Bunun mümkün olduğuna güvenimiz tam."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gabriel Garcia Marquez

BİR RESTORATÖRGİBİ ÇALIŞTI

Marquez'in arşivi, Texas Üniversitesi'nde bulunan Harry Ransom Center'da saklanıyordu. Kitabın bizzatGabotarafından yapılmış düzeltmelerini içeren beş farklı versiyonu buradaydı. Dosya daha önce kendisiyle bizzat çalışmış, '