Müzenin yeni gözdesi Mihri Müsfik

CUMHURİYETİN 100'üncü yılına armağan olarak geçen 29 Ekim'de ziyarete açılmıştı İstiklal Caddesi'ndeki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi.

Yaklaşık 2 bin 700 civarında eserin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'ndan seçilen 600'e yakın eser müzenin Kurucu Küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu düzenlemesiyle sergileniyor.

Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya, Feyhaman Duran'dan Hikmet Onat'a, Şeref Akdik'ten Hasan Vecihi Bereketoğlu'na, Fahrelnissa Zeid'den, Abidin Dino'ya ve günümüz sanatçılarına kadar Türk sanatının serüvenini izlemek mümkün müzede.

Başlangıçtan günümüze çekilen bu çizgide koleksiyondaki önemli bir eksik vardı. Çağdaş resim çalışmalarını başlatan, kız öğrencilerin devam ettiği bir Güzel Sanatlar Akademisi olan İnas (Kız) Sanayi-i Nefise Mektebi'nin ilk kadın yöneticisi, pek çok kadın ressamın yetişmesini sağlayan büyük sanatçı Mihri Müşfik'ti bu eksik.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mihri Müşfik

Müze yönetimi Mihri Müşfik'in 140X70 cm. ebatlarında bir otoportre tablosunu koleksiyona katarak bugünden itibaren sergilemeye başladı.

Zonaro'nun öğrencisi olmuş, Roma'daki Academie de France'ta ve Paris'te Ecole des Beaux-Arts'da eğitim görmüş, Müzdan Arel, Güzin Duran, Nazlı Ecevit, Fahrelnissa Zeid, yeğeni Hale Asaf gibi pek çok kadın sanatçı yetiştirmiş, başta Atatürk olmak üzere pek çok portre resim yapmış, Tevfik Fikret'in 1915'teki vefatından sonra maskını alarak büstünü yapmış öncü bir sanatçı.

Müzenin yeni gözdesi oldu bu tablo, sırf onu görmek için tekrar gitmeye değer. Özel bir koleksiyondan alınan tablo ilk kez sergileniyor.

YÜZ YILLIK YOLCULUK

İSTANBUL Kültür Sanat Vakfı'nın en önemli kurulma sebeplerinden olan İstanbul Müzik Festivali'nin 52'ncisi düzenleniyor bu yıl. 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında müzikseverleri klasik müziğin yıldızlarıyla buluşturacak festivalin programı dün The Marmara Okra Restoran'da yapılan bir toplantıyla açıklandı.

Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen festival, İstanbul'un en özel konser mekânlarında gerçekleştirilecek 25 konserde, dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Şirin Pancaroğlu

Bu yıl Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesinin 100. yılı nedeniyle festivalin teması 'Kökler' olarak belirlenmiş. Müzik aracılığıyla bu coğrafyanın kültürel ve tarihi öykülerini müzikle dinleyeceğiz. Ayrıca Macaristan ve Hollanda ile ilişkilerin 100. yılı da bu temanın kapsamı içinde çeşitli konserlerle kutlanacak.

ÜNLÜ ORKESTRALAR VESOLİSTLER VAR

Festivalde Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu, Borusan Quartet gibi önemli toplulukların yanı sıra Maria Joao Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, Istvan Vardai, Gülsin Onay, Şirin Pancaroğlu, Edgar Moreau, Kristof Barati, Roby Lakatos gibi solistlerin aralarında olduğu 60'ın üzerinde sanatçı izleyicilerle buluşacak.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

CEM MANSUR'A ONUR ÖDÜLÜ

Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi olan üç eser de dahil olmak üzere dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.