Melek Celâl Boğaz'da yeniden doğdu

Adı Melek Celâl. İlk kadın ressamlarımızdan ama ismini pek bilen yok. Belki bir kaç sanat tarihçi ve koleksiyoner, o kadar...

Oysa Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk 50 yılının en önemli sanatçılarından biri. Türk motifleri, hat sanatı ve mimari üzerine düşünen, kitaplar yazıp yurt içinde ve dışında konferanslar veren önemli bir entelektüel. Mesela yakın dostlarından biri Yahya Kemal Beyatlı.

Gel gelelim zamanın tozları üzerini öyle bir örtmüş ki adını hatırlayan kalmamış.

Melek Celâl şimdi Sabancı Müzesi'nde açılan 'Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek' sergisiyle adeta yeniden doğuyor.

Çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İLK NÜ ESERİ SERGİLEDİ

Miralay Abdurrahman Ziya Bey ve Naciye Hanım'ın tek kızı Fatma Melek olarak, 2 Nisan 1896'da İstanbul'da dünyaya geldi.

Osmanlı kadınlarının toplumsal konum mücadelesi vermeye başladığı bu yıllarda Melek Ziya, eğitimli ve varlıklı bir aileye sahip olduğu için evinde iyi bir eğitim gördü.

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'ne konuk öğrenci olarak katıldı.

1917'de İstanbul'un saygın avukatlarından Lefkoşalı Sofuzade Celâl Bey ile evlenerek Melek Celâl ismini kullanmaya başladı ve aynı yıl ikincisi düzenlenen Galatasaray Sergisi'ne katıldı.

Resim ve heykel sanatı dışında, işleme, hat ve tezhip gibi el sanatları ile de ilgilendi.

Yeni kurulan cumhuriyetin öncü kadın sanatçılarından biri oldu. 1924'te Galatasaray Sergileri'nde ilk nü eserlerini gösteren, 1935'te ise ilk kişisel sergisini açan sanatçımızdı.

Türk resminin usta isimleriyle uzun yıllar Galatasaray Sergileri'ne katıldı.

Türk işlemelerinin Avrupa işlemeleri üzerindeki etkisine dair yazılar kaleme aldı, Türkiye'de ve Avrupa'da konferanslara katıldı. Hattat Kamil Akdik ve Şeyh Hamdullah üzerine kitaplar yayımladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İkinci evliliğini 1951 yılında tedavi için gittiği Münih'te tanıştığı Dr. Lampe ile 1953 yılında yaptı.

Yurt dışında çalışmalarına devam etti ve 1975 yılında Münih'te hayata veda etti.
DESENLERİ ANTİKACIDAN ÇIKTI
Türk sanatının öncü kadınlarından Melek Celâl'in unutulup gitmemesini, tekrar hatırlanmasını sağlayan isimlerin başında Teşvikiye Sanat Galerisi'nin sahibi Doğan Paksoy geliyor. Galeriyi kurduğu ilk yıllarda Akademi'deki eğitiminden adını ve müzedeki resimlerinden sanatını bildiği