Almanya Cumhurbaşkanı Füsun'un tokasını tanıdı

ALMANYA Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'ın Türkiye ziyaretinin ilginç detaylarından biri özel döner ustasıyla hazır dönerini de beraberinde getirmesiydi.

Meğer tek tutkusu döner değilmiş, aynı zamanda iyi bir Orhan Pamuk okuruymuş.

İstanbul'daki ilk gününde yaptığı ziyaretlerden biri Orhan Pamuk'un aynı adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu Çukurcuma'daki 'Masumiyet Müzesi' oldu.

Steinmeier ile Pamuk'un tanışmaları 16 yıl öncesine dayanıyor. Türkiye 2008'de Frankfurt Kitap Fuarı'nın onur konuğu olarak seçilmiş ve açılış konuşmasını da Orhan Pamuk yapmıştı.

Törene o dönem Almanya Dışişleri Bakanı olan Steinmeier da katılmıştı.

Orhan Pamuk'un 70'inci doğum gününde kendisini kutlayan ve 'Kafamda Bir Tuhaflık' romanını öven bir bildiri yayımlayan Cumhurbaşkanı Steinmeier, 'Masumiyet Müzesi' romanını da okuduktan sonra İstanbul'a gelince müzeyi gezmek istediğini belirtmişti.

Steinmeier'in Masumiyet Müzesi romanı üzerine neredeyse eleştiri yazacak kadar iyi okuduğu ziyaret sırasında Orhan Pamuk'a sorduğu sorularla da ortaya çıkmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Müzede yer alan eserleri incelerken "Bu Füsun'un tokası mı, Kemal'in babasının saati mi" gibi soruları romana ne kadar hakim olduğunu göstermiş.

'KAÇ ZİYARETÇİROMANI OKUYARAK MÜZEYİ GEZİYOR'

Roman kahramanlarını kullandıkları eşyaya kadar detaylı hatırladığını göstermiş sorularıyla.

Cumhurbaşkanının Orhan Pamuk'a sorduğu sorular arasında müzenin oluşması ve kitabın yazılmasının aynı anda olup olmadığı, ziyaretçilerin ne kadarının kitabı okuyarak müzeyi ziyaret ettiği de varmış.

Pamuk bu sorulara cevap olarak romanı ve müzeyi aynı zamanlarda açmayı düşündüğünü ama müze süreci yavaş ilerlediği için önce romanın çıktığını, açıldığından bu yana 12 yıl geçen müzeyi ziyaret edenlerin yüzde 35'inin yalnızca romanı okuyarak geldiğini söylemiş.

Pamuk müze sürecini anlatırken kendisine "Çok sabırlısınız" diyen Cumhurbaşkanı'na "Bu hiçbir şey, ben roman yazıyorum" diyerek yazmanın daha büyük sabır gerektirdiğinin altını çizmiş.

Steinmeier ziyaretinin sonunda müzenin anı defterini imzalamayı da ihmal etmemiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi'ndeki vitrinlerinin birer benzerinden ve yeni yaptığı yirmi kutu eserden oluşan bir sergi şu anda Almanya Dresden'deki Eski Ustalar Müzesi'nde sergileniyor.

İSMET İNÖNÜ'NÜN OKUMA TUTKUSU

HAZIRLIK aşamasına tanıklık ettiğim 'İnönü ve Okumak' sergisi açıldı cumartesi günü Ankara Çankaya'da Pembe Köşk olarak da bilinen İsmet İnönü Evi'nde.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlenen sergi özel kütüphanesinde 8 bin cildin üzerinde kitap bulunan İsmet İnönü'nün okuma tutkusunu gösteriyor.

Küratörlüğünü İsmet Baydur'un yaptığı serginin tasarımı ise Ayşenaz Toker'e ait.

İnönü Vakfı Başkanı ve İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker okumanın babasının yaşamında her zaman önemli bir yer tuttuğunun altını çiziyor: "Almanca, İngilizce ve Fransızca eserleri, özgün baskılarından okumayı severdi. Babamın fizik, kimya ve astronomiye, askerlikten edebiyata kadar hemen her konuya ne kadar meraklı, ilgili olduğunu göreceksiniz."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kurtuluş savaşı kahramanı, Lozan Anlaşması'nın mimarı, ilk Başbakan, ikinci Cumhurbaşkanı