Küratör krizi bienali erteletti

İstanbul Kültür Sanat Vakfı geçen hafta yaptığı bir açıklama ile 14 Eylül-17 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan 18. İstanbul Bienali'nin ertelendiğini duyurdu.

Geçen ağustos ayında Bienal Danışma Kurulu'nun önerdiği Defne Ayas yerine yine Danışma Kurulu Üyesi İngiltereli yazar ve sanat tarihçisi Iwona Blazwick'in küratörlüğe getirilmesi tepkilere neden olmuştu.

Danışma kurulu üyelerinin istifasının ardından Bienal Direktörü Bige Örer de ayrılma kararı almış ve yerine Kevser Güler getirilmişti.

Ancak atılan adımlar ve yapılan tüm açıklamalar tepkinin hızını kesmedi. Son olarak yaşanan bu tüm bu gelişmelerin ardından İKSV bienali erteleme kararı aldı ve küratörlüğü üstlenen Iwona Blazwick de görevi bıraktı.

SANATÇILAR OLUMSUZ ETKİLENDİ

Vakıf yaptığı açıklamada, İstanbul Bienali'ni yeni yönetmelik çerçevesinde ele alınacak bir süreçle 2025 yılında yeniden izleyicilerle buluşturacağını belirterek erteleme gerekçesini şöyle açıkladı:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Bu sırada, vakıftaki seçim ve karar süreçlerine dair eleştiriler aldık ve bu eleştirileri değerlendirerek tüm işleyişleri daha katılımcı hâle getirmek üzere harekete geçtik. İstanbul Bienali'nin her zamanki gibi sanatsal ifade, diyalog ve bir araya gelme olanakları sunmasını hedefledik. Buna rağmen, sanat çevrelerinde asla arzu etmeyeceğimiz biçimde tarafların oluştuğunu, bienale katılmayı kabul etmiş veya etmeyi değerlendiren sanatçıların, yürütülen işbirliklerinin ve ortaklıkların olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Bu durum, İstanbul Bienali'nin planlandığı şekilde düzenlenmesini imkânsız hâle getirdi."

Küratör krizinin bir türlü aşılamayıp bienalin ertelenmesi kültürel dünyası için büyük kayıp ve domino etkisi yapacaktır. Bienal aynı zamanda İstanbul'u sanat dünyası için bir çekim merkezi haline getiriyordu. Pek çok galeri, müze hatta sanat fuarı programlarını bienale göre hazırlıyor, yarattığı sinerjiden faydalanmak için takvimini ona göre ayarlıyordu.

FAZIL SAY YOLLARDA
OCAK ayında yoğun bir Amerika turnesi gerçekleştirdi ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say. Turnenin zirvesi New York'ta, klasik müziğin önemli merkezlerinden Carnegie Hall'da verdiği konseriydi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

J.S Bach'ın 'Chaconne', L. V. Beethoven'in 'Fırtına Sonatı' eserlerinin yanı sıra; pandemi döneminde bestelediği 'Yeni Hayat Sonatı'nı yorumlayan Say, finali yine kendi bestesi 'Kara Toprak'la yapmış.