James Bond kitabı Billur Kalkavan'ı zengin eder mi

Londra'nın ünlü sahaflarından Peter Harrington 'For Your Eyes Only' (Yalnız Gözlerin İçin) başlığı altında İngiliz yazar Ian Fleming'in James Bond serisinin imzalı ve ilk baskılarından olan bir paketi satışa çıkardı.

Kitapların arasında James Bond serisinin ilk kitabı 'Casino Royale'in 1953 tarihli, ithaflı ve imzalı ilk baskısı da var. "Vesper için modellik yapan Kay'a! Yazarın sevgileriyle" diye yazmış Fleming. Sahafın notu, Fleming'in bu kitaptan yalnızca iki tanesini imzaladığı. Diğeri ise 'M'ye sunulmuş bir kopyaymış.

Kitabın satış fiyatı 150 bin Pound (yaklaşık 3 milyon TL).
Bu ithaf bana Fleming'in başka bir gerçek roman kahramanını hatırlattı. '007 Rusya'dan Sevgilerle' romanında anlattığı Darko Kerim'i. Kitapta İstanbul'a gelen James Bond'a yardım eden İngiliz gizli servisi MI6 ajanı Darko Kerim'i de Oxford'da edebiyat okuyan, daha sonra İstanbul'da armatörlük yapan arkadaşı Nâzım Kalkavan'dan esinlenerek yaratmıştı. Hatta Ian Fleming 6-7 Eylül olayları sırasında İstanbul'daydı ve İstiklal Caddesi'ndeki talanı, Rum ve Ermeni evlerine yapılan saldırıları dehşet içinde izleyip Sunday Times'a yazarak dünyaya duyuran isimlerin başında geliyordu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

5 Eylül 1955 tarihinde İstanbul'da yapılacak olan 23. Interpol Konferansı'na katılmak için gelmiş ve arkadaşı Nâzım Kalkavan'la zaman geçirmek için bir süre daha kalmıştı.
Bu yakın dostluğa istinaden eğer Ian Fleming başta '007 Rusya'dan Sevgilerle' olmak üzere yazdığı James Bond romanlarından birkaç tanesini Nâzım Kalkavan'a imzaladıysa Billur Kalkavan köşeyi döndü demektir. James Bond romanının kahramanı Darko Kerim, yani Nâzım Kalkavan, Billur Kalkavan'ın babasından başkası değil çünkü.

NADİR SEYAHATNAMELER SATIŞA ÇIKIYOR
BİR nadir kitap müzayede haberi de bizden. Daha çok sanat eserleri satışıyla bilinen Artam Antik A.Ş. bu kez antika ve nadir kitapları merkezine alan bir müzayedeye imza atıyor. 'Nadir Kitap' başlığı altında 5-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek müzayedede, birçoğu yüzlerce yıllık antika ve nadir kitaplar, seyahatnameler, eski İstanbul gravürleri, renkli taş baskılar, tarihi belgeler ve imzalı yayınların yanı sıra tarihi objeler, madalyalar ve nişanlar da yer alıyor.
Müzayedenin dikkat çeken parçalarından ilki Grattan Geary'nin 1878 tarihli 'Through Asiatic Turkey' adlı eseri. Kitap, yazarın Osmanlı topraklarında başlayıp İstanbul'da sonlanan seyahatini içeriyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Müzayede'de göze çarpan diğer bir eser, İstanbul'daki İtalyan büyükelçiliğinde görevli olan Antonio Baratta'nın İstanbul üzerine 3 ciltlik olağanüstü kapsamlı kitabı. Kitapta Osmanlı padişahları, Alaeddin Paşa'dan Koca Hüsrev Mehmed Paşa