Doğru somuttur!
Paranın tadını alanların insanlığı unuttuğu bir zaman dilimindeyiz.
Müsait olanı kötüye dönüştüren hayat iyileri kabuğuna çekilmeye zorladı, kötüler parayı buldular.
"Her yerde adamın olmalı" gerçeğine kurban edilen çocuklarımıza "her yerde adam olmayı" öğretmeye çalıştık. Onlar korku ikliminde büyürken umutsuzluk ve haksızlık girdabında birer birer kayboldular.
İyi insanlara bu dünyada yer yok.
O yüzden mazinin büyülü sıcaklığını arıyorum. Çünkü başka şansım yok.
"Orada bir köy var uzakta o köy bizim köyümüzdür" dediğimiz, her karış toprağına türküler derlediğimiz yıllar bitti.
Şarkıları dinlerken de çiçekleri sularken de gözleri dolardı insanların.
O insanlar yokuşları da bilirdi son kuşları da. "Ömür bitmeden bir fotoğraf çektirelim" derlerdi. O zaman da yoksulluk vardı ama her biri sefaletin bedelini onuruyla öderdi.
Gerekirse ceketini satarak, onurunu satarak değil.
Kötülerin arkası sağlam önü açık.
Güçle para, parayla kanunsuzluk arasında meşhur bir ilişki var. Hayatın öznesini para yapan sistem, hukuku yok saydığı içindir ki karanlık güçlere sahip olan insanlara tanınan özgürlükler onurlu insanlara yasaktır. Herkesin eşit olması gereken düzende kanunsuzluk zorbalar için haktır.
Bankaları dolandıran yumurta topuklu kabadayıların mahkemeye çıktığını gördünüz mü İfadesini almaya bile gerek görülmedi. Çünkü bu topraklarda soğanı soyan ağlar da memleketi soyan ağlamaz!
İşledikleri suçlar da hiçbir şekilde kendilerini bağlamaz.
Eskiden "delikanlıca" diye bir tabir vardı onurlu erkekler için kullanılırdı o da kalmadı. İnsanları sırtından vurmak, haram denizinde bir kulaç atmanın getirisi hesaplamak varken, erkekçe mücadelenin bu topraklara teşrif etmeye de gönlü yok zaten. Çünkü eskiden ayıp olan şeyler şimdi gurur veriyor!
Hayat sadece nefes almak değil sorgu gerektirir. Dünyaca ünlü Alman şairi Bertolt Brecht'in çalışma odasının duvarında "doğru somuttur" diye yazardı.
Odanın pencere kenarında da başını sallayan tahta bir eşek vardı.
Brecht o tahta eşeğin boynuna bir yafta asıp üzerine şunu yazmıştı. "Bunu ben bile anlamak zorundayım." Tahta eşeklerin bile anladığı gerçekleri insanların anlamamış olmasına şaşırmıyorum artık.
Kötülüğü palazlandırmak için paranın gücünü kullanmak ve meslek onurunu hiçe saymak insanlık suçudur da kimin umurunda Herkes yoluna bakıyor.
Haram para ve sosyal medya mezbahaları böylesine itibar görürken, çocuklar için yeni bataklıklar üretiliyor her yerde.