Hayatı ve toprağı yeşerten kadınlar
15 Ekim Salı, Dünya Kadın Çiftçiler Günü. Soframıza gelen hemen her gıdada şüphesiz ki, kadının emeği ve izi var. Hayatı yeşerttikleri gibi toprağı da onlar yeşertiyor.
Yaşamın her alanında olduğu gibi kırsalda da artık büyük dönüşümlere imza atıyor kadınlar. Şanslıyız ki, hâlâ bereketli topraklara sahibiz ve hayallerinin peşinde inatla koşturan kadınlar var. 15 Ekim Salı, Dünya Kadın Çiftçiler Günü vesilesiyle onların hikâyelerine kulak vermek büyük mutluluk. Gelin kırsalı dönüştüren o kadınların hikâyelerine bakalım.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAile çiftliğini kadınlar yönetiyor
Berrin Yetkin Var yaklaşık 10 yıl önce kurduğu Gönen Merkez Tuzakçı Hasanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayesinde yüzlerce kadının hayatını değiştirmiş. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle başlayan yolculuk, zamanla tıbbi aromatik bitki ve gıda üretimine evrilmiş. Şimdiyse yün işleme tesisi kurmuşlar. Artık fabrika sahibi kadınlar. Onları bu yola sevk eden ise tarımın temel sorunu, "tüccar düzeni" olmuş: "Kooperatifi kurduktan sonra FAO'yu ilk kez canlı hayvan hibesine ikna ettik ve Koyunculuk Enstitüsü'nde eğitim aldırdığımız bölgedeki 25 kadına, 14 koyun 1 de koç verdik. Şimdi kadınların yönettiği, 25 küçük aile çiftliğimiz var. Kadınlar, yılda 24 kuzu sattığında asgari ücret kadar gelir elde ediyor. 30 kuzunun üzerine çıkarlarsa da âdeta girişimci patron oluyorlar. Projeye 450 koyunla başlamıştık şu an sayı bini geçti. O kadınlar artık düzenli gelire sahip sürdürülebilir bir yaşam kurdu. Koyunculukta, yünlerin değerini fark ettik. Baktık ki, tüccar kilosu 5 liradan bizden aldığı yünü, yıkayıp temizleyip 80-90 liraya bize geri satıyor. Hemen bir proje yazdım; destekle tesisimizi kurduk, şimdi yünümüzü biz işliyoruz. O yünle de eğer makine desteği alırsak alez ve yorgan üreteceğiz. Yün yıkama suyunu da toprağımızda gübre olarak kullanıyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nden bölgedeki diğer yünleri toplamak için lojistik destek talep ettik. Kadın Kaz Çobanları projemizle de, Kaz Dağları'nın eteğinde kaz yetiştiriyoruz. Açtığımız restoranda kaz yemeklerini, özel rezervasyonla sunuyoruz."
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıÖdüllü doktoralı ziraat mühendisi
Yeşim Bekyürek doktoralı bir ziraat mühendisi. Kayseri'de başlattığı organik tarım hareketi, önce Kocasinan Ekolojik Pazarı'nın doğuşuna vesile olmuş. Pazarda, üreticiler 12 yıldır doğrudan tüketiciye sağlıklı gıda ulaştırıyor. Diğer yandan yine Bekyürek'in kurucusu olduğu Kaçem Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nde de kadınlar, organik meyve, sebze ve tahılları işleyerek, katma değerli ürünlere dönüştürüyor. Kırsala yönelik projeleriyle "Toprağın Kadını", "Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar" ödüllerine layık görülen Bekyürek, kırsaldaki üretimin sürdürülebilir kılınması hâlinde kadınların hayatlarının nasıl değiştiğini şu sözlerle anlatıyor: "Pazar, sağlıklı üretimin doğrudan aracısız tüketiciye ulaştığında, küçük üreticinin üretime kazançlı bir şekilde devam edebildiğini ortaya koydu. Bu da üretici aileleri ve o ailelerin en önemli parçası olan kadınların, güçlenmesine olanak sağladı. Kadının rolü güçlendiğinde çarpan etkisi yüksek oluyor. Gençler okutuluyor, girişimcilik yeşeriyor. Bu üretim şeklini tüm Türkiye'ye yaymamız gerekiyor. Çünkü tarımsal üretimin devamı için başka bir seçeneğimiz yok."
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıO kültürü yeniden canlandırmak