Kıbrıs enginarına dikkat!

Kıbrıs'ta 'yeşillenme hastalığı'na neden olan 'psillidi' böceğinin tespit edilmesi, adadan ülkemize gelen tarım ürünleri için ciddi bir tehdit doğurdu. Tarım zehiri fosfin kalıntısı olup olmadığı da soru işareti.


Kıbrıs'tan gelen enginarlar soyulduğunda ortaya çıkanlekeler.

Gıdalardaki riskler söz konusu olduğunda 'Ne yiyeceğiz' sorusuna yanıt vermek her ne kadar zor olsa da araştırmalar, sera yerine açık alanda yetiştirilen, uzun depolama süresi olmayan, doğal şartlarda yetiştirilen taze meyve sebzenin, diğerlerine oranla çok daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Bunun bir örneğini de şu an enginarda yaşıyoruz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Enginar, normalde nisan ayında tezgahlara geliyor. Ama Kıbrıs enginarı bölgenin ikliminden dolayı şubat itibarıyla hasat edilip satışa sunuluyor. O yüzden bizim pazarlara ilk gelen enginar da KKTC'de yetiştirilen enginarlar oluyor. Elbette bu enginarlar da eğer tarım zehiri kalıntısı içermiyorlarsa bizim Ege enginarları kadar sağlıklıdır. Ama bu yıl özel bir durum söz konusu.

Kıbrıs'ta 'yeşillenme hastalığı'na neden olan 'psillidi' böceğinin tespit edilmesi, adadan ülkemize gelen tarım ürünleri için ciddi bir tehdit doğurdu. Hastalığı yayan böceklerin ürünlerle taşınması ihtimaline karşı Türkiye, havalimanlarına dahi yansıyan bir dizi önleme imza attı. Adana Havalimanı'na yolcu beraberinde getirilen meyve-sebze ve çiçeklerden yayılma olmaması için böcek tuzakları asıldı. Önlemlerden bir diğeri de adadan ithal edilen enginarın, fosfin içeren gazla ilaçlanması oldu. Bu kapsamda adadan gelen enginarlar, konteynerlerde bir süre fosfinli karbondioksite maruz bırakıldı. Bu işlemin ardından ürünlerin bazı yapısal değişikliklere uğradığına yönelik tespitler var. Enginarların iç kısımlarında derin siyah lekeler oluştuğu ve çürümeye benzeyen bu lekelerin hemen tüm ürünlerde gözlendiği belirtiliyor. En önemlisi de kalıntı elbette. Ürünlerde fosfin kalıntısı olup olmadığına dair herhangi bir kontrol yapılmadan enginarların pazarlara dağıldığı ifade ediliyor. Gaz hâlinde uygulanan fosfinin kalıntı riskinin yok denecek kadar az olduğunu söylense de enginar yemek için bir müddet daha beklemek en sağlıklı seçenek gibi duruyor.