Türkiye kararı bahara kaldı

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğini şekillendirecek kararlarını önümüzdeki bahar ayına erteleme kararı aldı.

İspanya'nın AB dönem başkanlığını noktalayan Brüksel Zirvesi'nin gündemi Ukrayna'ya verilecek mali yardım, bu ülkeyle üyelik müzakerelerini başlatma kararı, 2024-2027 yılına ilişkin bütçe görüşmeleri ve İsrail-Filistin arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarla hayli meşgul. AB liderleri, Ukrayna'yla tam üyelik müzakerelerin başlatılmasından yana olsa da, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın muhalefetiyle karşılaştı. Üyelik müzakereleri için Budapeşte'nin 7 şartı bulunduğunu hatırlatan Orban, Ukrayna'nın, halen 3 şartı yerine getirmediğine dikkat çekti. Keza Ukrayna'ya yapılacak 50 milyar euro'luk mali yardıma da karşı çıkan Orban, AB'nin bu parayı Kiev'e vererek sadece savaşı körüklediğini savundu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu ise, Orban'ın bu görüşünü yumuşatmak amacıyla önemli bir "jestte" bulundu. Zira Macaristan'daki temel hak ve özgürlüklerde yaşanan erozyondan dolayı askıya bulunan AB ekonomik teşvik paketinden 10 milyar euro'luk dilimi serbest bırakma kararı aldı.

Bu adımın ardından AB, Gürcistan'a adaylık statüsü verirken, Ukrayna ve Moldova'yla da katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı. Bosna Hersek'le de müzakerelerin başlaması gündemde.

Belçika ele alacak

Milliyet'e bilgi veren AB kaynakları, Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in 29 Kasım'da açıklanan Türkiye raporunun AB liderlerince prensipte memnuniyetle karşılandığını dile getirdi. Aynı kaynaklar, İspanya'dan AB dönem başkanlığını yılbaşında devralacak Belçika'nın bu dosyayla yakından ilgileneceğini, 21-22 Mart 2024'deki AB ilkbahar zirvesinde Borrell'in AB-Türkiye ilişkilerini ivmelendirmek amacıyla önerdiği raporun liderlerce kabul edilmesini beklediklerini ifade etti.