NATO'nun 75. yılı ve AB'nin dayanılmaz cesaretsizliği

Aslında fırsat kapının önüne kadar gelmiş. Avrupa Birliği (AB) dış politikada söz sahibi olmak istiyor. ABD'nin gölgesinden kurtulmak, NATO nezdinde de çok güçlü bir AB topluluğu oluşturmak istiyor. ABD ise, görünürde Avrupa kıtasının güvenliğine çok önem verdiğini söylese bile, Avrupa'dan sıkılmış durumda. Aslında zamanını ve kaynaklarını Asya'ya ve Çin'e harcamak istiyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu savaş hem AB hem de ABD için biraz zamansız oldu. AB ülkelerinin ciddi bir savunma sanayileri var, ama 'Haute Couture', yani kupon ürünler. Böyle seri halinde üretilecek ürünler değil.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

NATO'nun Brüksel'de sönük geçen 75. yıldönümü kutlamaları esnasında ABD'nin Ukrayna'ya söz vermiş olduğu 60 milyar dolarlık mali yardım çıkmazı yeniden gündemdeydi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken bir kez daha bu yardımın ABD Kongresinden önümüzdeki hafta çıkacağını söyledi. İzci yemini verdi. Kaçıncı kez ayağı yere basarak izci yemininde bulundu, sayısını kaçırdım.

AB ise tarihi bir fırsatı kaçırdı. Zira ABD'ye 'Kongre'nize bu parayı onaylatana kadar biz AB olarak maliyeti üstleneceğiz. Size geçici bir kredi vereceğiz' diyebilirlerdi. Bu hem transatlantik dayanışma, hem de AB'nin stratejik cesareti açısından çok önemli bir hamle olurdu. Cesaret, Fransa Savunma Bakanı Sebastien Le Cornu'nun Rus mevkidaşını araması değil. AB hakikaten savunma ve güvenlik alanında stratejik özerklik arayışına girecekse eğer, bunu başka şekilde yapması gerekiyor. NATO'nun savunma sanayii üretim standartları yerine yeni standart belirleme çabasına girerek değil. Veya NATO'nun ikmal ajansına gölge düşürecek bir AB savunma ikmal ajansı kurarak değil. Şapkadan tavşan çıkartıp ezber bozarak yapması gerekiyor. Ama şu anda yok öyle cesur, cevval ve yaratıcı bir bürokrat veya siyasetçi. Herkes seçim havasına girmiş durumda.

AB'nin müstakbel Türkiye temsilcisini tanıyalım

Avrupa Birliği'nin Türkiye nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'un görev süresi sona ermek üzere. Yerine geçecek olan isim konusunda 'amansız' bir yarış yaşanıyordu. Milliyet gazetesinin bu köşesini okuyan sadık okuyucularım 3 Eylül 2023 tarihli 'Landrut'un halefi konusunda ciddi rekabet' başlıklı yazımı hatırlayacaklar. Bir aday Hollandalı Angelina Eichhorst idi. Diğeri ise İngiliz kökenli Simon Mordue. Eichhorst AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Avrupa, Türkiye ve Orta Asya'dan Sorumlu Genel Müdürü, Mordue ise AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in kabinesinde Dış Politika Başdanışmanı. Oysa Berlin kulislerde Meyer-Landrut'dan boşalacak koltuğa yeniden bir Almanın atanmasını talep ediyordu. Fransız kökenli diplomatik gözlemciler ise bunun çok zor olduğunu ısrarla söylüyorlardı.