Türkiye Gökyüzü Kalkanı'na giriyor

Brüksel'de düzenlenen NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde Türkiye'nin, Yunanistan ile birlikte Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne katılacaklarını açıklandı. Açıklamayı, Almanya Savunma Bakanı Pistorious yaptı.


NATO savunma bakanlarının Brüksel'de yapılan dünkü toplantısı öncesinde, Türkiye açısından önemli bir gelişme yaşandı. Nitekim Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious, toplantı öncesinde Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan'ın, Avrupa hava sahasını korumayı amaçlayan Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne (ESSI) dahil edildiğini açıkladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un önerisiyle ve 13 Ekim 2022'de 15 ülkenin attığı imzayla başlayan ESSI, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla 21 ülkeye ulaşmış oldu. ABD'nin füze savunma sisteminden bağımsız, ancak NATO'nun da füze savunma sistemine entegre şekilde çalışabilecek Avrupa Gökyüzü Kalkanı, yaklaşık 3.5 milyon kilometrekarelik alanın güvenliğini üstlenecek. Hava savunma sistemlerinde ortak tedarik ve kullanımı öngören girişim, farklı menzilli füzelere karşı çok katmanlı savunma sistemleri kullanacak şekilde oluşturuldu. Bu amaçla da Alman, Amerikan ve ABD-İsrail ortak yapımı farklı menzillere sahip füze sistemlerini içeriyor.

NATO'da etkin görev

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakması ve ABD Kongresi'nin Ankara'ya F-16 satışına yeşil ışık yakmasının, ESSI'ye katılım sürecini hızlandırdığı belirtiliyor. Öte yandan NATO'nun hava kuvvetleri ve füze savunma sisteminde etkili bir görev üstlenen Türkiye, 6 Mart'ta da Romanya Hava Kuvvetleri'yle birlikte Karadeniz'de devriye tatbikatına katılacak. Malatya'da NATO füze savunma sistemlerinin radarlarına ev sahipliği yapan Türkiye, bu alanda kendi imkan ve yeteneklerini de geliştirme yönünde önemli bir çalışma gerçekleştiriyor.

Münih konferansı

Bu arada Almanya'nın Münih kenti, bugün başlayacak ve 3 gün sürecek Münih Güvenlik Konferansı'na ev sahipliği yapacak. Avrupalı müttefikler, burada, savunma ve güvenlik alanında ABD'den külfet üstlenmek için atacakları adımlar hakkında bilgi paylaşacak. Avrupalıların aynı zamanda kendi savunma sanayiilerini geliştirme ve Ukrayna'ya verilen mühimmat sözünü yerine getirmek amacıyla taahütlerini yenilemeleri de söz konusu olabilecek. ABD adına toplantılara katılacak ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın yanı sıra senatörlerin de, Avrupalı müttefiklere güven telkin ederek, başkanlık seçimlerinden bağımsız, Washington'ın Avrupa'nın güvenlik mimarisinde yer almaya devam edeceğini açıklamaları bekleniyor.