2024 yılında 4.1 milyar insan sandık başında

2023 yılı oldukça çalkantılı geçti. Türkiye'miz daha yılın ilk çeyreğini yarılamadan, maalesef deprem felaketiyle karşı karşıya kaldı. Yaralarını hızlı bir şekilde sarmak için devlet ve millet el ele vermiş durumda. Özel sektör de Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin izlerini silmek için çok çalışıyor. Doğuş Holding, Hatay Meclisi ile Adalı Konağını restore etmek için kolları sıvadı. 2023'ü geride bırakırken, 2024 yılında 4.1 milyar insan sandık başına giderek, siyasi tercihlerde bulunacağını görüyoruz. Bu sayı dünya nüfusunun 51'ini oluşturuyor. Bu seçmenlerin 3.7 milyarı, ulusal seçimler olarak tarif edebileceğimiz meclis, senato ve cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ülkelerini yönetecek hükümetleri belirlemek için vatandaşlık görevlerini yerine getirecekler. 'En'lerin seçimi olacak desek yanlış olmaz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Örneğin dünyanın en kalabalık 9 ülkesinin 8'inde genel seçimler düzenlenecek. Bunlar arasında Hindistan, ABD ve Rusya yer alıyor. Dünyanın Müslüman nüfusu en kalabalık ülkesi olan Endonezya'da da halk 2024 yılında iki kez sandık başına gidecek. Önce cumhurbaşkanı ve meclis üyelerini belirleyecekler, ardından da 27 Kasım'da yerel seçimler için yeniden oy kullanacaklar. Halen cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Joko Widodo kamuoyu araştırmalarına göre koltuğunu Prabowo-Subianto'ya devretmeye hazırlanıyor gibi. Dünyada İspanyolcanın en çok konuşulduğu ülke olan Meksika'da halk sandık başına gidecek ve yeni cumhurbaşkanını, meclis üyelerini ve senatörleri tayin edecek.

Dünyanın en güçlü ülkesi konumundaki ABD'de de seçmenler zahmet ederlerse eğer, sandık başına gidip, hem başkanı seçecekler, hem de Senato ile Temsilciler Meclisi üyelerini kısmen yenileyecekler. ABD'de katılım oranı her zaman bir sorun teşkil etti. 2020 yılında düzenlenen seçimlerde Demokratların başkan adayı Joe Biden, partidaşlarını oy kullanma konusunda teşvik edebilmişti. Bu çerçevede katılım oranı geçmiş yıllara oranla oldukça yüksekti.

Dünyanın nüfusu en yüksek ülkesi olan Hindistan'da da genel seçimler ile meclis üyelerinin yenilenmesi ve yeni başbakanın tayin edilmesi bekleniyor. Ancak kamuoyu araştırmalarına göre halen başbakanlık koltuğunda oturan Narendra Modi'nin koltuğu şimdilik tehlikede değil. Rusya'da düzenlenecek olan seçimler oy kullanma istatistiğine yansıyan bir hadise ancak siyasi veya demokratik bir değişim için kaale alınacak nitelikte değil tabii.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Buna karşılık 2024 yılının ilk günlerinde gözler Tayvan'a çevrilecek. Zira 13 Ocak'ta düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Çin yanlısı KMT partisinin adayı Hou Yu-ih ipi göğüsleyecek konuma gelmedi ancak Çin'e karşı Tayvan'ın egemenliğini savunan Lai Ching-te'yi zorlayacak bir konuma geldi.

Avrupa Birliği'nde (AB) de önemli seçimler gerçekleştirilecek. Zira Avrupa Parlamentosu seçimleri çerçevesinde 6-9 Haziran arasında 400 milyonu aşkın seçmen sandık başına gidecek. Kamuoyu araştırmalarına göre Hristiyan Demokratlar bu seçimi önde bitirecek. Sağ muhafazakar ve yabancı düşmanı partiler de ciddi bir yükseliş kaydedecekler. Bir başka deyişle Avrupa Parlamentosu siyasi açıdan oldukça sağa doğru yönelecek. Parlamentonun siyasi rengine göre de AB kurumlarına başkanlık edecek olan şahsiyetler kesinlik kazanacak. Zira Avrupa Parlamentosu, AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu Başkanları ile AB Dış Politika Yüksek Komiseri belirlenecek. Avrupa Komisyonu'nda Ursula Von der Leyen'in başkan olarak koltuğa yeniden oturmasına bugünün verileriyle neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Yarın ne olur bilinmez.