Bakalım bu paketten ne çıkacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlarken, 8. Yargı Paketinin şubat sonu gibi Meclis'te görüşülmesinin planlandığını söyledi.

Tunç'un ifadeleriyle, "Toplumda cezasızlık algısı yaygın" ve pakette "bunu ortadan kaldıracak düzenlemeler var".

Yap-boz

Bahsettiği düzenlemelerden biri koşullu salıvermeyle ilgili.

Koşullu salıverme ve denetimli serbestlikle ilgili süreleri aynen şu ifadelerle açıklıyor, Bakan Tunç: "İki yıl ceza alan biri için bunun koşullu salıverilmesi bunun yarısıdır. Bazı suçlarda dörtte üçtür. 2 yıl ceza alan birinin 1 yıl sonra koşullu salıverilme süresi dolar. Denetimli serbestlik de 1 yıl. Öyle olunca hiç cezaevinde kalmamış olur."

Peki koşullu salıverilme süresi ne zaman ceza süresinin "yarısı" oldu, hatırlayalım mı 2020'de.

Koşullu salıverilme süresi zaten 2020 değişikliği öncesinde 23'tü.

Değişiklikle birlikte süre 12 oldu; bazı suçlarda 23 ve 34 oranları korunmuştu.

O zaman da defalarca söyledik, koşullu salıverme süresini artırmayın, cezasızlığa yol açar dedik, ama dinletemedik.

Şimdi bu süre değişikliği, 8.Yargı Paketinin olumlu değişikliği olarak açıklanıyor. Peki, aslında olan ne Bozulanın tekrar düzeltilmeye çalışılması. Adeta, iki geri bir ileri şeklinde yol alınamıyor.

Üstelik, Bakan Tunç'un açıkladığı amaçların aksine, mükerrer suçlar için de koşullu salıverme yasağı kaldırılmak isteniyor.

Denetimli serbestlikte ise, kural olarak, 1 yıl olan denetimli serbestlik süresi de aynı değişiklikle, 30.03.2020'ye kadar işlenen bazı suçlar için 3 yıla çıkarılmıştı. Şimdi onda da değişiklik yapılması planlanıyormuş; süre orantılı olacakmış ve 3 yılı geçmeyecekmiş.

Tabii bunlar taslak çalışmalar, nihai hâli nasıl olur henüz belli değil.