Yağmur zinciri

KONUŞACAĞIN ZAMAN KALBİNİ AĞZINA AL


Yağmur zinciri yağmurun etrafında zarar vermeden inmesini sağlar. Genellikle camilerde ve evlerin kenarında gördüğümüz yağmur zincirleri bize bir mesaj vermektedir. Bu mesajın cevabı ise kuran-ı kerimededir:


'? ?? ? ? '?? ?'?'? ? ??? ? ??

Ve enzelna mines semai maen bi kaderin fe eskennahu fil ardı ve inna ala zehabin bihi le kadirun.

Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik; şüphesiz biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz.

p class"MsoListParagraph" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space:auto; text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo2"e Yağmur zinciri ''belli bir miktarda'' indirilen suyun yer çekimi ile buluşmadan önceki etaptır; indirilen o suyun etrafa, toprağa zarar vermeden inmesine ve belirli bir yerde suyun toplanmasına, tekrar kullanabilmesine yardımcıdır. Bize verdiği mesaj ise şudur: bir olay yaşadığımızda etrafa zarar vermeden önce o duygumuzu, tepkiselliğimizi yavaşlatmamız gerektiği, yavaşlatmak içinde 60 saniye beklememiz gerektiğidir. Yani teennide olmamızdır. Peygamber efendimiz (s.a.v) öfkelendiğinizde yer değiştirin, oturuyorsanız kalkın, ayaktaysanız oturun tavsiyesinde bulunmuştur, yağmur zinciri de bu tavsiyeyi hatırlatmaktadır.

' ?? ?? ?? ?''? ? ?? ?

Ve yed'ul insanu biş şerri duaehu bil hayr, ve kanel insanu acula.

İnsan hayra dua eder gibi, şerre dua ediyor. İnsan çok acelecidir.

p class"MsoListParagraph" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space:auto; text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo2"e İnsan neyin hayırlı olup olmadığını bilmez ama Allah'tan özel dua ister, bir şey olması için israr eder. İsrar eder ama sonuna ''hayırlısını ver, hayırlısı ile olsun'' eklemez, aksine aceleci davranır. Yağmur zinciri bize bir şey daha hatırlatıyor, kendimizi düzeltmemiz gerektiğini, duamızı hayırlı bir şekilde yapmamız gerektiğini hatırlatıyor.

p class"MsoListParagraphCxSpFirst" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space: auto;text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l0 level1 lfo2"e Yavaşlatamadığımız ve hayra çeviremediğimiz bir anlık sinir eğitimimizi engellemektedir. O anda sinirimizi kontrol edemiyoruz, çıldırıyoruz yani yağmur zincirinden o sinirimizi geçirtemiyoruz... Eğer geçirtebilirsek kızdığımız olayı hayra çevirir ve kızdığımız durumu sakin bir şekilde ifade edebiliriz... Ama 60 saniye beklemeden aceleci olursak o zaman haklıyken haksız duruma düşeriz... Aslında tefekkür etsek bedenimizin yağmur zinciri görevini yaptığını bilebiliriz; insan öfkelendiği vakit önce bacakları titrer, sonra karnı ağrır, sonra da kalbi ağrır çünkü beyne oksijen gitmeli... Vücudumuz aslında bize sinyal veriyor ama biz 60 saniye bekleyemediğimiz için etrafımıza zarar veriyoruz. Tasavvufta bunu özetleyen çok güzel bir söz var: ''konuşacağın zaman kalbini ağzına al''. Ne demek bu Dil yalan söyleyebilir ama kalpte hata olmaz çünkü kalp Allah'ın evidir...

p class"MsoListParagraphCxSpMiddle" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space: auto;text-align:justify"

p class"MsoListParagraphCxSpMiddle" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space: auto;text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l1 level1 lfo1" Yağmur fazla yayınca ne olur

Geçtiğimiz yıl Belçika'da sel geldi, sel geldiği zaman etrafa büyük bir zarar verdi ve bu nedenle yağmur bereketli olamadı... Aynı şekilde herhangi bir iyilik yaptığımızda ya da sinirlendiğimizde etrafımıza zarar verirsek o zaman o yaptığımız ve o halimiz bereketli olmaz... Yağmur zinciri bize zararsız olmayı da söylemiş oluyor. Zararsız olmak için dua etmemiz gerektiğini de hatırlatmış oluyor yağmur zinciri.

p class"MsoListParagraph" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space:auto; text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l1 level1 lfo1" Ecdadımız bu yağmur zincirini neden Camilere, evlerin kenarına yaptırmışlar

Ecdadımızın burada bir inceliği vardır: hayvanları her daim düşünen onlar için vakıflar kuran ecdadımız yağmur zincirinden inen suları da biriktirmek ve kuşların, hayvanların o sudan faydalanması için zincirleri küplerin içerisine yerleştirmiştir.

Yağmurlar toplanır. Nisan'da ise yağan yağmur bereketli olduğu için sular yine biriktirilir ve evlerde kullanılırdı. İnsanlar faydalansın, başka mahlukta faydalansın diye gayret ediyor ecdadımız.

İşte bizde insan olarak sakin olmalıyız, insanlara zarar vermeden karşılık vermeliyiz. Bunun yolu da teenni ve niyetimizi düzeltmektir. Bizde dünyada yaşıyoruz, bizim de insanlara ve başka mahlukatlar da faydalı olmaya gayret etmeliyiz. Sadece kendimiz için değil, başkaları için, evren için faydalı olmalıyız.

br clear"all"

p class"MsoListParagraph" style"margin-left:18.0pt;mso-add-space:auto; text-align:justify;text-indent:-18.0pt;mso-list:l1 level1 lfo1" Nasıl bir yağmur zinciri olabiliriz

Hepimiz yağmur zincirinin bir halkasıyız, hepimiz bir araya geldiğimizde enerji oluşur, sinerji oluşur. Bu nedenle hepimiz birbirimize kenetlenmeliyiz, beraber ilerlemeliyiz, beraber gidersek daha uzağa gideriz, bir güç oluştururuz ve karşı tarafa faydamız olur. Nerede olursak olalım iyilik yapabiliriz evet ama sinerjiye dönüşmesi için bir beraberlik, birlik olması gerekir.

Allah bizlere bir örnek daha veriyor Kuran-ı Kerim'de bulunan insan suresinde:

p class"MsoListParagraph" style"text-align:justify;text-indent:-18.0pt; mso-list:l2 level1 lfo3"1. İnsan süresi 4.ayet:

? ''? '?? ?? '?? ??

İnna a'tedna lil kafirine selasile ve ağlalen ve seira.

Kafirler için zincirler, kelepçeler ve alevli ateş hazırladık.

p class"MsoListParagraph" style"text-align:justify;text-indent:-18.0pt; mso-list:l2 level1 lfo3"2. İnsan süresi 5.ayet:

?''??? '? ' ? ??? ???

İnnel ebrara yeşrebune min ke'sin kane mizacuha kafura.

İyi olanlar ise içinde kafur bulunan bir kadehten içerler.

3. İnsan süresi 6.ayet:

p class"MsoNormal" style"margin-bottom:2.0pt;mso-layout-grid-align:none; text-autospace:none"'? '? ?? ? ?? ??? '??

Aynen yeşrebu biha ibadullahi yufecciruneha tefcira.

Allah'ın kullarının, içtikleri ve diledikleri kadar yararlandıkları bir kaynak.

4. İnsan süresi 7.ci ayet:

??'? ? '? ? ?? '??

Yufune bin nezri ve yehafune yevmen kane şerruhu mustetira.

Verdikleri sözü yerine getirirler, kötülüğü salgın bir günden korkarlar.

5. İnsan süresi 8.ci ayet:

p class"MsoNormal" style"margin-bottom:2.0pt;mso-layout-grid-align:none; text-autospace:none"' ?? ? '? ? ??

p class"MsoNormal" style"margin-bottom:2.0pt;mso-layout-grid-align:none; text-autospace:none"Ve yut'imunet taame ala hubbihi miskinen ve yetimen ve esira