Katrandan arınmak

İBRAHİM SÜRESİ 50.AYET

???' ' ?? '? ??

???

Serâbîluhum min katirânin veta?şâ vucûhehumu-nnâr(u)

Türkçesi: Gömlekleri katrandandır. Yüzlerini de ateş bürüyecektir.

Ayette bahsedilen katran nedir Katran yapışkandır, siyahtır, kokusu vardır ve katranın en önemli özelliği yapıştığı zaman çıkması zordur. Bir şeye katran yapıştığı zaman, kusurlu göründüğü için o şeyin alıcısı azalır.

_Katran buluşan yere ne yapmak lazım _

Önce kendimiz temizlemeye çalışırız, eğer katran temizlenmezse, o zaman işin erbabına temizletmek için gideriz. Kendimiz temizlerken elimizdeki en güçlü temizlik ürününü alırız; bu tiner olur, aseton olur. Ama elimizdeki temizlik ürünü bize zarar verebilir.

Bizim de yaptığımız bir gıybet, küçük görme, yaptığımız bir kibirlilik, yani kısacası insana yakışmayan bir davranış yavaş-yavaş birikerek katrana dönüşür ve onu çıkartmak zahmetlidir, ağırdır, insanı zorlar ve üzer. Mesela tinerden bahsettik, tineri dökeriz evet ama tinerin kokusu ciğerlere gider. Kişi tövbe ederim geçer dediği zaman, o ona acı verir çünkü o onun içinden sökülmeli. Sadece bedeninden değil, bedeninden, nefsinden, bilinç altından, hep oralardan çıkartılması lazım. Önce önemli olan farkına varmaktır, daha sonra farkına varmaktan daha da zor olan özür dilemek gerekir.

_Katran sadece olumsuz bir davranış mıdır _

Katran konuşamadıklarımızdır. Sustuklarımız, dile getiremediklerimiz de olabilir. Bu durumda samimi olarak pişman olmak gerekiyor (vahfiyet) ve erbabına giderek akıl almak gerekiyor.

Allah'u Teala ayette : "sizden biriniz bir kabahat işlediği zaman, peygamberden dua isteyin" yani ondan af dileyin diyor. Haşa peygamberin öyle günah çıkartma yetkisi yok, öyle değil. Allah bizlere erbabına gidin ve tavsiye alın diyor.

_Katranı getiren kimdir _

Kişi katranı kendisi getirir. Kişi kendisi getiriyor katranı çünkü hoşuna da gidiyor bu durum.

_Önceden fark etmeden getirdiğimiz ve hala bizde olan katranları nasıl fark edebiliriz Katran gelmemesi için ne yapmalıyız _

Düşünmek ve tefekkür etmek gerekiyor. Düşündükçe onlar ortaya çıkar, o anda itiraf ederse kişi örümcek ağı gibi uçar gider o katran.

_İtiraf tüm katranlar için mi geçerli _

Dış katran ve iç katran vardır. Diş katran için itiraf etmek gerekiyor. İç katran (depresyon gibi, borderline, sonradan olanlar için, yani ağır vakalar) içinse elektroşok gerekir. Elektroşok nasıl olur Birisi kalp sisteminin bozukluğunu düzeltmek için, diğeri de beynin elektriksel düzenini düzeltmek için. Kalbi düzen niyet ile ilgili, bunu tövbe ile yapıyor insan ama beyindekinde bir hareket var, ona da elektroşok gerekiyor, reset gerekiyor. Beyninki kalbinkinden daha zor iyileşiyor, bundan dolayı uzak durmak gerekiyor katrandan... Uzak durmak içinde bol-bol Estağfirullah ve etubi ileyh, Estağfirullah liye velehum demek yani farkında olmak gerekiyor. Tövbe demek: fark ettim, kabul ediyorum, itiraf ediyorum demektir.