Gülmek ama nasıl gülmek Tebessüm ama nasıl bir tebessüm

Gülme, ifade ettiği incelikler bakımından çeşitli şekillerde ortaya çıkar. İyiliksever bir gülümsemenin yanında, şeytanlık dolu, küçük gören, hakir bulan, alay eden, utandıran gülümseme türleri vardır. Temiz kalpli insanların gülüşleri gibi, hile ve hırs sahiplerinin gülüşleri de kendilerine özgü niteliklere sahiptir

Tirmizî'deki bir rivayette (Birr 36) "Din kardeşinin yüzüne gülümsemen sadakadır", bir başka hadiste de "Her ma'rûf sadakadır. Din kardeşini güler yüzle karşılaman da ma'rûftandır" (Tirmizî, Birr 45) buyurulmaktadır.

Din kardeşini güler yüzle neş'eli bir şekilde karşılamak onu sevindirir ve içini rahatlatır. Bir mü'mini sevindirmek ise, hiç şüphesiz başlı başına bir iyiliktir.

Gerçekten birçoğumuz, küçük şeyleri "iyilik" olarak değerlendirmemek yanılgısına düşeriz ve böylece dindeki iyilik imkânlarını kullanamayız. Bu durumsa yaşantımızın giderek yozlaşmasına sebebiyet verir. Halbuki şuurlu bir iman içinde yaşayanlar, kimsenin tahmin etmediği bir çok noktada iyilik ve hayır işleme fırsatı bulurlar. Nitekim bu hususta birkaç hadiste şu şekilde buyrulmuştur:


(Mümin kardeşinin yanında suratı asık durana melekler lanet eder.) Hatib
(İyiliği, güzel yüzlü kimselerden talep ediniz.) Beyheki
(Mümin kardeşinin yüzüne tebessüm etmek sadakadır.) C. Sagir
(Din kardeşine güler yüz göstermek, iyi şeyler öğretmek, kötülük yapmasını önlemek birer sadakadır.) Tirmizi
(Mallarınızla herkesi memnun edemezsiniz. Güler yüz ve tatlı dil ile, güzel ahlakla memnun etmeye çalışınız!) Hakim
(Selam verirken gülümseyen, sadaka sevabına kavuşur.) İ.E.dünya
(Hayrı, iyiliği, güzel yüzlülerin yanında arayınız!) Buhari
(Huyu ve yüzü güzel olan dünya, ahiret iyiliğine kavuşur.) İbni Şahin

(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır. (Tirmizî, Birr, 36)

Neml süresinde tebessümle bir arada geçen kavramların şükür, salih amel ve rahmet olması dikkat çekicidir.