Çin'deki istihdamı da biz artıracak değiliz ya!

Halen uygulanmakta olan 06111 kanun numaralı sigorta prim teşviki ile genç, kadın ve mesleki eğitimini tamamlamış kişilerin istihdamının artırılması amaçlanmıştır. Uygulama süresi 31122022 tarihinde sona eren 7103 kanun numaralı prim teşvikiyle de yine istihdamın artırılması amaçlanmış, 06111 teşvikine benzer şekilde kadın ve 18-25 yaş arasındaki gençler ile engelli sigortalılara yönelik teşvik süresi, 12 ay yerine 18 ay olarak uygulanmıştır.

İstihdamın artırılması için özel sektörün devlet tarafından desteklenmesi gerektiği aşikardır. Arıttırılması gereken istihdam ise hiç kuşkusuz kendi işsizlerimize, kendi vatandaşlarımıza yönelik olmalıdır.

Ne var ki gerek uygulama süresi sona ermiş 7103 teşvikinden, gerekse 112024 tarihinden itibaren işe alınacak sigortalılar yönünden uygulama süresi sona erecek olan 06111 teşvikinden, yabancı uyruklu sigortalılardan dolayı da yararlanılmıştır. Başka bir anlatımla istihdamın artırılması amacıyla çıkartılan prim teşviklerinden çalışma izniyle ülkemize getirilen Çinliden ya da Hindistan uyruklu çalışandan dolayı da yararlanılabilmiştir.

Hatta 06111 teşvikinden yararlanabilmek için yeni işe alınan sigortalının "son altı aylık süreye ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmama", 7103 teşvikinde ise "son üç aylık süre içinde SGK'ya bildirilmemiş olma" şartından dolayı TC vatandaşlarına göre yabancı uyruklu sigortalılar çok daha avantajlı hale gelmiştir.

Şöyle ki,

17122023 tarihinde işe alınan bir sigortalıdan dolayı 06111 teşvikinden yararlanabilmek için bu sigortalının 20236 ila 11. aylar arasında işsiz olması gerekiyor. Haliyle yeni işe alınan sigortalı için 20236 ila 11. aylar arasında SGK'ya bir günlük hizmet bildiriminde bulunulmuş olsa bile bu sigortalıdan dolayı teşvikten yararlanılmasına izin verilmemektedir. Yabancı uyruklu sigortalı ise çalışma izninin başladığı tarihten önceki altı aylık sürede kendi ülkesinde sigortalı olarak çalışmış olsa bile işe giriş tarihinden önce kendi ülkesinde sigortalı olup olmadığına bakılmadığından teşvikten yararlanılmasına da izin verilmektedir.

Düşünün ki istihdamı artırmak için bir prim teşviki çıkartıyoruz ve bilmem kaç milyarlık nüfusu bulunan Çin'den, Hindistan getirilen işçinin sigorta primlerini bile istihdam teşviki kapsamında Fondan karşılıyoruz. Bunu da geçtik, Çin'den getirilen işçi, istihdamın artırılması noktasında benim ülkemin işsiz vatandaşının da bir adım önüne geçiyor.

Prim teşviklerinden yararlanılması noktasında amaç eğer ki beş puanlık prim indiriminde olduğu gibi sigorta primlerinin süresi içinde tahsil edilmesi ise yabancı uyruklu sigortalılardan dolayı da beş puanlık indiriminden yararlanılmalı, buna kimsenin sözü olamaz.

Ama 06111 veya 7103 teşvikinde olduğu gibi amaç istihdamın artırılması ise İşsizlik Fonundan finanse edilecek paralar, benim kendi vatandaşımın, kendi gencimin, benim ülkemin kadınının istihdamı için harcanmalı.

Bize ne Çin'deki istihdamdan, Hindistan'daki istihdam sorunundan,

Kaldı ki 7103 teşvikinde sigortalının asgari ücrete kadar olan ücreti üzerinden hesaplanan priminin tamamının; 06111 teşvikinde sigortalının brüt ücreti hesaplanan sigorta priminin 55'lik kısmının İşsizlik Fonundan karşılandığı göz önünde bulundurulduğunda, yabancı uyruklu çalışanların istihdamı için Fondan karşılanan paraların ne kadar yüksek rakamlara ulaştığı da görülecektir.