Filistin'i kana boyayan mektup: Balfour Deklarasyonu

İngiltere Dışişleri Bakanı Balfour tarafından 1917'de Rothschild'a yazılan ve Filistin'de Yahudi devleti kurulmasını vaat eden mektup, Balfour Deklarasyonu olarak anıldı. Filistin topraklarına bu mektuptan sonra kan ve gözyaşı hâkim oldu

19. yüzyılda Osmanlı topraklarında nüfuz alanı kurmak isteyen İngiltere, Fransa'nın Katolik, Rusların da Ortodokslar ile işbirliği yapması gibi imparatorlukta kendisine yardımcı olacak bir topluluk aradı ve Yahudilerle işbirliğine başladı. Yahudiler, böylece Filistin'e geri dönüş yolunda önemli bir müttefik buldular. İsrail'in kurulmasında bir mihenk taşı olan "Balfour Deklarasyonu" hakkında ayrıntılı bilgi İsmail Ediz ve Jonathan Schneer'in araştırmalarında bulunur.
1901'de Kudüs.
İNGİLTERE VE SİYONİZM
İngiltere'de, Filistin'de bir Yahudi devleti kurma fikri ilk defa 1915'te Başbakan Herbert Asquith kabinesinin Yahudi üyesi olan Herbert Samuel tarafından ortaya atıldı. Samuel, Yahudi devleti fikrini ortaya atarken Filistin'in İngiltere için önemine vurgu yapmıştı. Samuel, Haim Weizmann ve Maliye Bakanı Lloyd George, Ocak 1915'te siyonizm üzerine bir muhtıra yayınladı. Ancak bu dönemde İngiltere'deki genel hava bölgede uluslararası bir yönetim olması gerektiği yönündeydi.
Savaştaki yenilgiler ve ekonomik durum İngiltere'de kabine değişikliğine neden oldu ve Aralık 1916'da Lloyd George yönetimindeki savaş kabinesinin ana problemlerinden biri Filistin oldu. Başbakan Herbert Asquith'in görevden ayrılması ve Lloyd George'un başbakanlığa gelmesi siyonizm için dönüm noktası oldu.
Siyonistlerin ve İngiltere'nin çıkarları ortak noktada buluşuyordu. İngiltere açısından Filistin; Süveyş, Mısır ve Hindistan'ın güvenliği için önemliydi. Filistin'de Alman nüfuzundan endişe duyuluyordu.
Yeni başbakan, Filistin'in kendi çıkarları için İngiltere hâkimiyetinde olması gerektiğini Fransızlara kabul ettirmek istiyordu. Lord Curzon liderliğinde toplanan ve İngiltere'nin kontrol bölgelerinin belirleneceği bir komite de Filistin'i imparatorluğun geleceği için hayati olarak görüyordu. Başbakandan farklı olarak Curzon, Filistin'in İngiltere tarafından doğrudan yönetilmesini savunuyordu.
Kabine ortağı Muhafazakâr Parti lideri Bonar Law ve savaş kabinesi dışında da kalsa Winston Churchill gibi yetkililer de Filistin'i İngiliz İmparatorluğu'nun çıkarları açısından önemli buluyorlardı. Üst düzey askeri yetkililer ise Filistin'i Fransız bölgesi ile İngiliz bölgesi arasında tampon bir bölge olarak görüyorlar ve başka bir güç tarafından yönetilmesinin devletlerinin çıkarları açısından yanlış olduğunu düşünüyorlardı.
Ağlama Duvarı önünde Yahudiler.
ÜÇ DEVLETİN ÇEKİŞMESİ
İngiltere çıkarlarının farkındaydı ancak daha önce yaptığı antlaşmalar ve uyguladığı politikalar bu hedeflere ulaşması için aynı zamanda bir engel teşkil ediyordu. Bunlardan en önemlileri Araplara verilen sözler ve Fransa ile yapılan Sykes-Picot Antlaşması idi.
Savaşta İngiltere lehine yaşanan gelişmeler ve ekonomide çıkan fırsatlarla Ocak 1917'den itibaren siyonizm ve Filistin konuları Londra'da tartışılmaya başlandı. Yeni ekonomik ve askeri koşullardaki ilk hedef, Sykes-Picot'ta yapılacak değişiklikle bölgenin İngiltere'nin kontrolüne alınmasıydı. Bunun için de siyonizm kullanılacaktı. Lloyd George ve Balfour sık sık bir araya gelerek politikanın içeriğini tartıştılar.
25 Nisan'daki kabine toplantısında Filistin'in mevcut durumunun İngiltere yararına olmadığı kabine üyeleri tarafından şiddetle eleştirildi. 1 Mayıs'ta Curzon'un komitesinin Filistin'e ve 17 Mayıs'ta Sykes'ın Ortadoğu'ya dair sunduğu raporlar büyük ölçüde İngiltere'nin Filistin politikasını belirledi. Curzon, Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını istemiyor sadece İngilizlerin çıkarına önem veriyordu.
Balfour'un mektubu.
Ancak Yahudilerin desteğini almak isteyen diğer devletler gibi İngiltere'nin de somut bir adım atması gerekiyordu. Nitekim Almanya da Yahudilerin desteğini almak için fırsat kolluyordu. Siyonist örgütlenmenin merkezi yönetimi Berlin'deydi. Siyonist liderlerin bir kısmı Almanya'nın kazanmasını istiyordu.
Savaşın etkisiyle 1916 yılına gelindiğinde müttefik ekonomileri dibe vurmak üzereydi. İngiltere, savaşı kazanmak için Amerika ve siyonizmin desteğine ihtiyaç duyuyordu.
1917'de Amerika'nın savaşa girmesi ve müttefiklere kredi sağlamasıyla ekonomik problemler azaldı. Yapılan görüşmelerde gündeme gelen taleplerden bazıları da siyonistlere aitti ve Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını içeriyordu.
31 Ekim 1917'deki kabine toplantısında Balfour,