Sevr'i güncellediler

Kent İttifakı" diyorlar. Aklımız, algılarımız ve yaşadıklarımızla alay ediyorlar. Bölücü bayrakları örtülemeye çalışıyorlar. Bölücü Başına selam gönderen "Biji Serok Apo" sloganlarını duymamamız için kulaklarımızı kapatmaya çalışıyorlar.

Kent İttifakı filan değil bu. İttifak dediklerinin iki tane paydaşı var. Yapılan iş, CHP ile DEM Parti'nin kucaklaşması. El ele, kol kola, kucak kucağa birlikte yol yürümeleri.

10 Ağustos 1920...

Mondros Mütarekesi'nin doğal bir sonucu olarak Fransa'nın Başkenti Paris'in banliyölerinden biri olan Sevres'te (Sevr) Osmanlı ile İhtilaf Devletleri arasında bir antlaşma imzalandı. Tam bir utanç belgesiydi o. Mondros Mütarekesi ile havlu atmış olan Osmanlı'nın toprakları parçalandı. İngiltere, Fransa, İtalya gibi ülkeler paylaştılar.

O antlaşmanın bir maddesinde de Anadolu'nun da içinde bulunduğu bir Kürt Bölgesi vardı. Önce topraklar parçalanacak, özerklik verilecek. Daha sonra da o gün BM'nin işlevini yapan Milletler Cemiyeti'nin kararı ile bağımsızlığına kavuşacaktı.

O antlaşma, 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan ile geçerliliğini yitirdi.

Yitirdi, ama o hayal hep tazelendi. Dün Osmanlı'yı parçalayanlar bu hayali hep kaşıdı. PKK bu amaçla kuruldu. Diğer silahlı bölücü terör örgütleri bu hedef için desteklendi. Bu hayale ulaşmak için partileşme süreçleri yaşandı.

En zayıf olduğu dönemde Milli Mücadele ile Sevr'i parçalayıp atan Türkiye Cumhuriyeti de elbette buna izin vermedi.

Peki sonra ne oldu..

"Milli Mücadele Kahramanı" denilen İsmet İnönü'nün oğlu Erdal İnönü, 1991'de bu hedef peşinde koşanları ittifak yaparak TBMM'ye taşıdı. Kimi kürsüden "Kürdistan" sloganları attı. Kimi "İhkak-ı Hak"tan bahsetti. İçlerinden PKK'ya övgüler düzenler, yargılanıp ceza alanlar çıktı.

O yapı hep baş ağrıttı. Pek çok defa, geçmişte Osmanlı'yı parçalayan İhtilaf Devletleri'nin bugünkü temsilcilerine gittiler ve Türkiye'yi şikayet ettiler.

Biliyorsunuz zaten. Meclis'e taşınan o bölücü yapı içinden, İstanbul'da tren banliyösünde