KADER İŞTE!
Geçtiğimiz cumartesi günü Hatay'daydık. Gençlik ve Medya Akademisi'nin düzenlediği "Deprem Çalıştayına" katıldık. Tecrübelerimizi gençlerle paylaştık. Elbette biz de yeni bilgiler ve tecrübeler edindik...
Bütün çalışmalar, şehrin yeni bölgelerinde sürüyor. Eski Şehir alanında hiçbir faaliyet yok. Çünkü oralarda yıkım olmamış. Neredeyse sapasağlam yerinde duruyor.
Demek ki...
Şehirleşmede yer seçimi ve yapılaşma önemli. Eski Şehir Bölgesi kayalık. Yeni şehirleşme ise oynak bir zemine yapılmış. Ayrıca, eskiden tek ya da iki katlı evler yapılırken, daha sonra uygun olmayan zemine bloklar dikilmiş. Sonuç ortada: Eski Hatay dimdik ayakta, Yeni Hatay yerle bir olmuş.
Şimdi yine yıkılan bölgede şehir ayağa kaldırılıyor. Ama usulüne uygun ve kazıklar üzerine oturtulan binalarla.
Hatay'da bir Murat Kurum Efsanesi var: Konuştuğumuz pek çok kişi, "Burayı sokak sokak biliyor" dedi. Demek ki, "Her şeyde bir hayır vardır" sözleri durup dururken söylenmemiş!
Murat Kurum, ya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilseydi, ne olurdu
Hemen söyleyeyim:
1)Hatay ve diğer depreme maruz kalan illerde Murat Kurum efsanesi doğmazdı.
2)CHP'nin gerçek yüzü ve belediyecilikten ne anladığı bu kadar net ortaya çıkmazdı.
Buna bir ek daha yapmak lazım: Anlayışlar arasındaki fark, sadece Murat Kurum'un çalışmalarında görünmüyor. Her alanda göze çarpıyor. Geçmişte CHP döneminde belediye kiralık araçlarla iş yapıyordu. 450 kiralık araca ayda 100 milyon civarında kira ödeniyordu. Hatay'ın Mehmet Öntürk'ü tercih etmesi ile birlikte yeni dönemde bu değişti. Belediye, kendi araçlarını aldı. Satın alınan bin adet araca yine aylık 100 milyon lira taksit ödeniyor.
Bu rakamlar ve tablo üzerinde herhangi bir yorum yapmaya gerek var mı
TARİHİ DÖNEMEÇ
Yeni nesil yaşamadı, bilmez. Bizim onlarca yılımız, terörün gölgesinde geçti. Yurt içinde