Bir pilot da sen yetiştir
Çocukluğumuzda, yılda bir ya da iki defa okullarda elimize üzerinde THK yazılı bir zarf verilirdi. Boş olurdu o zarflar. İçi doldurulur öğretmene geri verilirdi. Herkes gelirine göre mutlaka üç-beş kuruş koyar, boş çevirmezdi.
Zaman içinde ve özellikle de kurban derileri tartışmalarında çok yıprandı Türk Hava Kurumu. Atatürk'ün kurduğu dernek bünyesinde, 2010 yılında bir de vakıf oluşturuldu ve iyice kontrolden çıktı. Amaç, THK bünyesinde bir üniversite oluşturulması, ayrıca kurumun ticaret yaparak para kazanmasıydı. Bu amaçla pek çok şirket kuruldu. Ama büyük bir kara delik ortaya çıktı. Çok büyük kayıp ve kaçaklar oluştu. Hepsi de iflas noktasına geldi.
Tam 150 milyar dolarlık bir borç ortaya çıktı.
"Bu nasıl oldu" derseniz, birkaç örnek verelim:
İstanbul Laleli'de Tayyare Binaları olarak adlandırılan 272 oda, 19 işyerinden oluşan koca tesis, 2005 yılında bir otele 30 yıllığına kiraya verildi. Tam 5 yıl boyunca da kira alınamadı. Daha sonra Başkan seçilen Osman Yıldırım, süreyi 20 yıl daha uzattı. Aylık kira bedeli sadece 330 bin dolardı. Bugün biçilen rayiç değer ise, tam 1 milyon dolar.
Bu onlarca örnek içinden sadece bir tanesi.
Mesela, İnönü'deki 925 dönümlük THK arazisini golf sahası yapmak için harekete geçildi. İnşaat başladı, pek çok golf arabası, alet ve ekipman alındı. Sonra vazgeçildi, para oraya gömüldü.
Orman yangınları ile mücadele için bir başka firmadan helikopterler kiralandı. Yapılan anlaşmada o firmanın cezai sorumlulukları da üstlendi. Zaman zaman yabancı pilotların sarhoş oldukları için helikopterleri kaldıramaması dolayısı ile kesilen cezalar bile THK'nun sırtına yüklendi.
Daha fazla yazmaya gerek yok sanırım. El atılan her yerden zarar fışkırdı. Nihayet, THK Genel Başkanı Osman Yıldırım ve THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban görevden alındı. Birine 67, diğerine 15 yıl ceza verildi.
2019'da kurumda Kayyum Dönemi başladı...
Dün THK Kayyum Heyeti Başkanı eski vali Kemal Yurtnaç ve THK Rektörü Rahmi Er'le birlikteydik. Kara delikler tıkanmış, borç