Anlamsız panik
Şimdi de Maymun Çiçeği çıktı başımıza. Bazı çevrelerde bir panik var ki sormayın: "Bu bela Kongo'dan yayılıyor, Afrikalı öğrencileri almayalım ülkemize" diyenden tutun da, "Ne yapacağız, yeteri kadar aşımız var mı" diye kıvranana kadar her türlü fikir var.
Dün Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile birlikteydik. Birkaç gün önce O bizi davet etmişti. Bu defa da biz kendisini Anadolu Yayıncılar Federasyonu'nda ağırladık. Tabii ki ilk soru Maymun Çiçeği Virüsü ile ilgili oldu. Bakan Bey de hem açıklayıcı, hem de rahatlatıcı bilgiler verdi. Biz de aktaralım...
Maymun Çiçeği endemik bir virüs, belli bir bölgeye has ve çok yaygın değil. Afrika'da, özellikle de Kongo'da 20 yıldan uzun bir süredir görülüyor. Bölgesel bir hastalık adını verebiliriz. Dünya Sağlık Örgütü de ilk olarak 2022'de bu virüse dikkati çekti. O dönemde çok yakın temasla bulaşıyordu. Genellikle de cinsel yollarla yayılıyordu.
Sonra mutasyonu uğradı. Daha tehlikeli bir hale geldi. Sadece cinsel yollarla değil, farklı temaslarla da bulaşmaya başladı. O bölgede daha öldürücü bir hal aldı. Dünya Sağlık Örgütü de acil durum ilan etti.
Şunun altını çizmek lazım ki covid kadar sıkıntılı bir tablo yok ortada. Maymun Çiçeğinin bulaşması için temas gerekiyor. Covid gibi solunum yolu ile insandan insana geçmiyor. O yüzden korkulacak ve paniğe kapılacak bir durumla karşı karşıya değiliz.
Bakan Memişoğlu da bu yönde net bir mesaj verdi:
"Bakanlık olarak biz hazırlıklıyız. Toplumun korkmasını gerektirecek bir durum yok ortada" dedi.
Türkiye, pandemi döneminde kendini ispat etmiş bir ülke. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na göre, dünyanın en hazırlıklı ülkesi. Ayrıca bu virüs Türkiye'de yok, bugüne kadar görülmedi.
Ya gelirse Çünkü büyük bir hareketlilik içinde olan küresel sistemde korunmak çok da kolay değil.
Gelebilir tabii, hatta biz Afrika'dan beklerken Avrupa'dan da gelebilir. Pandemi döneminde de öyle olmuştu. Hepimizin gözü Çin'in üstündeyken, Avrupa'dan gelmişti.
Bakan Memişoğlu da bu ihtimale karşı