Alarm zilleri
Geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınları söndürüldü. Peki, bitti mi Tabi ki hayır. Gerçekçi olmak gerekirse yine yanacak. Yıllardır yaşadığımız görüntüler devam edecek...
Orman varlığına sahipseniz, yangınlara da hazırlıklı olacaksınız. Ormancılıkta "Üç 30 Formülü" vardır:
1) Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkmışsa,
2) Rüzgar saatte 30 kilometreden hızlı esiyorsa,
3) Nem oranı yüzde 30'un altına düşmüşse,
İçinde bulunduğumuz günlerde olduğu gibi risk büyük demektir. Hazırlıklı olmak gerekir. Her an orman yangını çıkabilir. Sadece Türkiye'nin değil, Dünya'nın da gerçeği bu!
Bu noktada sorulması gereken soru şu:
Gerekli tedbirleri aldık mı Biz hazır mıyız
Hazırız... Bakmayın yangınlar sırasında ortaya çıkan acziyet görüntülerine. İşin doğasında var bu. Orman yangınları sırasında Dünya'nın her yerinde aynı görüntüler ortaya çıkıyor. Ama objektif bir gözle baktığınızda, mücadelede biz pek çok ülkeden iyiyiz. Tabii ki, bu durum bizim yan gelip yatmamıza yol açmamalı. Ufak tefek rötuşlarla çok daha iyi bir noktaya ulaşabiliriz.
Önceki gün Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan ile birlikteydik. Orman yangınlarını hayatını bu konuya adamış tecrübeli bir isimle masaya yatırdık...
Öncelikle şunun altını çizmek lazım:
Alt yapı sorunumuz yok, yeterli uçak ve helikopterimiz var. O uçaklar için saatte 10 bin, helikopterler için de 5 bin dolar ödüyoruz. Ancak, orman yangınları havadan söndürülmüyor. Havadan müdahale sadece ateşi düşürüyor. Yangının söndürülmesi için yerden müdahale şart. Orada da sıkıntımız yok. Bin 786 arazöz görev başında.
Üstelik gerekli tedbirleri alıyoruz, hava mücadelesinde daha iyi olacağız. TUSAŞ, 2028'de 27 adet yangın söndürme helikopteri haline getirilecek Skorsky'yi Orman Genel Müdürlüğü'ne teslim edecek. Uçaklardan önemli bunlar. Çünkü uçaklar derin vadilere girip çıkamıyorlar.
İşte o zaman devriye görevi başlayacak. Bu helikopterlerin bir kısmı sürekli havada olacak. Hem kira ödenmeyerek ciddi tasarruf sağlanacak; hem de alevlere anında müdahale edilebilecek.