Adalet hakareti özendirir mi

Biliyorsunuz sosyal medya tam bir çöplük. Ortalık klavye ahlaksızları ile dolu. Sosyal medya hesaplarında küfürler, hakaretler, itibara yönelik linç girişimleri havada uçuşuyor...

Ne yapacağız bu durumda

Türkiye bir hukuk devleti ise adalete sığınacağız.

Ben de öyle yaptım. Sen misin bunu yapan İkinci defa başıma aynı şey geldi. Yıllar önce ilkini Yargıtay'a başvurup çözdük, haklı bulunduk, verilen karar düzeltildi.

Ama bu defa İstinaf Mahkemesi aynı konuda beni haksız buldu. Hem hakaret, hem de zarara uğradığımla kaldım.

İnanmayacaksınız, şaka gibi ama, kısaca anlatayım:

Adı lazım değil, sosyal medyada şahsıma hakaret eden biri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundum. İlgili savcı hakareti tespit etti, iddianame düzenlendi ve şahıs hakkında dava açıldı. O kişi yargılandı, suçu sabit görüldü ve mahkeme tarafından cezalandırıldı.

Hakaret davalarında verilen cezalar da belli. Cezanın yatarı yok. Kişinin sabıkası yoksa ceza zaten erteleniyor. Geçmişte aynı konuda bir vukuatı varsa, verilen ceza paraya çevriliyor. Bizim davada da böyle oldu.

Ama bir de suçtan zarara uğrayan kişi için tazminat yolu var. Borçlar Kanunu, kişilik hakları zedelenen kişiye, uğradığı zarara karşı "Manevi Tazminat" talep etme hakkı veriyor.

Biz de o yola gittik. Sakın yanlış anlaşılmasın, amaç para almak değildi. Sadece, kirliliğin giderilmesine bir nebze de olsa katkıda bulunmak ve caydırıcılığı sağlamaktı. O yüzden de asgari ücretin 17 bin lira olduğu bir ortamda, sadece 10 bin lira manevi tazminat istedik.

Mahkeme bizi haklı buldu. Ama "Bir daha sakın böyle bir dava açma, karşıma gelme" der gibi bir karar verdi. Sadece 2 bin 500 liralık bir tazminata hükmetti. Reddettiği 7 bin 500 lira üzerinden karşı tarafa "avukatlık ücreti" tahakkuk ettirdi.

Kısacası...

Alacağımız tazminat oraya gitti. Dava süresince yaptığımız masraflar da bize kar kaldı! Doğal olarak istinafa başvurduk. Orası da bu kararı onayladı.

Şimdi soruyorum size:

-Hem hakarete uğrayan, hem de cezalandırılan kim oldu