Veganuary 101

"Vegan beslenmek sağlıksız mı" en çok aldığım sorulardan. Hayır, bir beslenme uzmanı danışmanlığında oluşturulmuş yeterli ve dengeli beslenme ile değil

Ocak ayının ilk haftasını geride bıraktık. Bu ay boyunca Veganuary, daha fazla bireye vegan beslenme konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bu terim, "vegan" ile "january" (ocak) sözcüklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş. Kampanya 2023'te 10'uncu yıldönümünü kutlarken bu yıl 700 binin üzerinde kişinin bu kampanyayı imzaladığı ve bu akıma katıldığı belirtiliyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çevre bilincinin artması, hayvan refahı, sağlığa verilen değerin ön plana çıkmasıyla, birçok kişi beslenme planında hayvansal ürünleri azaltmaya çalışıyor. Hayvancılık sektörünün insan kaynaklı yıllık sera gazı salımlarının yüzde 14.5'inden sorumlu olması nedeniyle alternatif protein kaynaklarını da değerlendirmek önemli.

"Vegan beslenmek sağlıksız mı" en çok aldığım sorulardan. Hayır, bir beslenme uzmanı danışmanlığında oluşturulmuş yeterli ve dengeli beslenme ile değil. Hatta yapılan araştırmalar vegan beslenenlerde kalp hastalığı riskinin yüzde 25 daha düşük olduğunu gösteriyor. Yeter ki protein dengesini iyi sağlayın. Protein alımı, vitamin mineral eksiklikleri, özellikle de kalsiyum ve B12 konusu en sık karşılaştığım sorulardan.

Veganlık bir beslenme biçimi değil bir felsefe, bir yolculuktur.

Ben de bugün sizleri bu yolculukta çok kıymetli çalışmaları olan Türkiye Vegan Derneği Başkanı sevgili Ebru Arıman ile tanıştırmak istedim.

Ebru hanım, Türkiye Vegan Derneği'nden ve (TVD) faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz

TVD, 2006 yılında bir platform olarak kurulan ve 2012 yılında dernekleşen bir hayvan hakları örgütüdür. Derneğimiz, hayvanları belli sınıflara ayıran faydacı bir anlayışa karşı bütüncül bir mücadele verir. Elbette hayvan hakları konusunda faaliyet gösterirken, bu konuda hak mücadelesi veren vegan bireylerin de haklarını korumak temel amaçlarımız arasında.

Bir beslenme uzmanı olarak konu veganizm olduğunda en çok aldığım sorular elbette vegan beslenme ile ilgili oluyor. Dernek olarak en çok hangi soruları alıyorsunuz

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çoğunlukla beslenme temelli sorular alıyoruz. Örneğin "Beslenmemden hayvansal ürünleri çıkardığımda yerine ne koyabilirim" "Protein yeterince alabilir miyim" gibi. Aldığımız bir diğer soru grubu da, "Neden süt, yumurta, bal tüketmiyorsunuz" "Süt ve yumurta hayvanlara nasıl zarar veriyor" gibi sorular. Bu soruların her birinin elbette çok acı karşılıkları var. Ya da savunma amaçlı "Hayvanlar da birbirini yiyor" gibi karşıt gerekçeleri çok duyuyoruz.

Sürdürülebilir protein kaynakları, mevcut ihtiyacı karşılamak için iyi bir alternatif haline geliyor. Bu noktada vegan beslenenlerin sayısı giderek artıyor, ben de kendimi bu yolculuğa hazırladığımı belirtmek istiyorum. Ülkemizde güncel veriler neler söylüyor

İsviçre merkezli vegan ürünhizmet etiketleme kuruluşu V-Label International'ın FMCG Gurus ile birlikte 2021 yılında Türkiye dâhil 14 ülkede yaptığı anketin sonuçlarına göre, Türkiye'de 7 coğrafi bölgeye homojen yayılan katılımcıların yüzde 3'ü kendini vegan, yüzde 20'si ise vejetaryen olarak tanımlıyor. Düzenli "et" yemediğini söyleyen yüzde 52'lik kesime bunun nedeni sorulduğunda birinci neden olarak sağlık, ikinci olarak çevresel ve hayvan hakları konusundaki kaygılar, sonrasında ekonomik ve güvensizlik gibi diğer gerekçeler belirtiliyor. Ankete katılanların yüzde 18'i hayvansal süt ürünleri tüketmediğini söylüyor. Türkiye gerek vegan nüfusu gerekse alternatiflerin artışı konusunda oldukça hızlı yükselen bir grafiğe sahip.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Biyoçeşitlilik azalıyor, bu durum insan sağlığından ekosistem sağlığına pek çok noktayı etkiliyor. Ben son günlerde kendimi yaban-insan arabulucusu olarak tanımlıyorum. Dernek olarak yaban hayat ile ilgili neler yapıyorsunuz