İyi hissetmek için...

'İyi olmak' terimi sizin için ne ifade ediyor Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 'sağlık' sadece hastalık durumunun olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali. Peki kendinizi daha iyi hissetmek, sağlığınızı iyileştirmek ve vücudunuzla ilişkinizi gözden geçirmek için neler yapıyorsunuz Gelin, dört adımda bu ilişkiyi gözden geçirelim.

Kendine şefkat ilk adım

Kendine saygı, kendini sevmek, 'İyi Yaşam' yolculuğunda en kıymetli adımlardan... Yapılan çalışmalar da bunu gösteriyor. Bu ay yayımlanan bir çalışmada kendine şefkat göstermek yani öz şefkat ve beslenme ilişkisi araştırılmış. Appetite dergisinde yayımlanan araştırmada, katılımcılarının kendilerine daha şefkatli yaklaştıklarında, takip eden saatlerde daha iyi bir ruh hali, daha az yeme atakları ve egzersiz davranışları üzerinde daha iyi bir öz kontrol bildirdiklerine ulaşılmış. Öz şefkat yani öz saygı ne kadar yüksekse, kilo verme yolculuğunda o kadar olumlu sonuç alınıyor. Araştırmacılar suçluluk duygusuyla kurmuş olduğunuz, "Yine diyeti bozdun, senin iraden yok" gibi suçlamalar yerine, kendi kendinize, "Bu yolculukta elinden gelenin en iyisini yapıyorsun" gibi motivasyon cümlelerini tekrarlamanızın önemini vurguluyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bağırsaklarımızla hissediyoruz

Heyecan, stres, üzüntü... Tüm bunların yönetiminde beynimiz başrol oynuyor gibi düşünsek de aslında bağırsaklar bu süreçte en çok rol oynayanlar arasında. Sindirim sistemi, yaşanan duygulara oldukça duyarlı olup, bu duygular bağırsak semptomlarını tetikleyebiliyor. Aynı şekilde bağırsak mikrobiyotamız da duygu durumunuzu etkileyebiliyor, öyle ki bağırsaklardan pek çok nörotransmitter salınımı gerçekleşiyor. Bağırsaklarımızda bulunan hücreler, beynimizle benzer şekilde çeşitli bilgileri kaydediyor ve gerektiğinde kullanıyor, bu nedenle ikinci beynimiz olarak tanımlanıyor, hatta bazı araştırmacılar bağırsakların da kendine ait bir sinir sistemi olduğunu ve bunun merkezi sinir sisteminden bağımsız çalıştığını vurguluyor. Özetle, bağırsak sağlığımızı iyileştirmek çok kıymetli. Bunun yolu ise bitki bazlı beslenmeden geçiyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bakliyat Günü kutlu olsun

GABA (Gama Amino Bütirik Asit) nörotransmitterini daha önce duydunuz mu Bu madde beyin dalgalarının uyumlu çalışmasını sağlayarak, beynin dinlenmesine olanak tanırken, beyne 'sakinleş' sinyali veriyor. Magnezyum ve B6 vitamini ise beyinde GABA miktarını destekleyen bileşenlerden. Ispanak, elma, muz, brokoli, havuç, soğan, patates ve mantar gibi bazı gıdalar GABA içerir. Probiyotik kefir ve yoğurt da yine aynı şekilde GABA miktarını destekliyor. Fermente gıdalar, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve baklagiller gibi GABA öncüleri açısından zengin gıdalar tüketerek GABA seviyelerini artırabilirsiniz. Haftada en az iki kez baklagilleri sofranızda bulundurmayı hedefleyin, bu faydayı daha da arttırmak isterseniz filizlendirilmiş bakliyatları tercih edebilirsiniz.