Bağırsak dostu bir sanat; Fermantasyon

"Mikrobiyatamız ne kadar çeşitliyse o kadar sağlıklı demektir" , "Bağırsaklar ikinci beynimiz", "Bağırsaklar mutlu biz mutlu", "Mikrobiyatan neyse o'sun". Bu cümleler size tanıdık geliyor mu Günümüzde pek çok hastalık bağırsaklarla ilişkilendiriliyor, konuyla ilgili her geçen gün bir yeni araştırma daha yayımlanıyor. 2024 yılı gıda trendlerinde bu yıl bağırsak sağlığı ve fermantasyondan sıklıkla konuşacağımızdan bahsetmiştim... Bu ikiliyi tüm detaylarıyla incelemeye ne dersiniz

Prebiyotik-probiyotik

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Fermantasyon; yüzyıllardan beri uygulanan en doğal ve faydalı gıda koruma yöntemlerinden biridir. İnsanlık tarihinde bilinen en eski gıda işleme teknolojilerinden biri olarak da tanımlanabilir. Yoğurt, kefir, turşu, tarhana gibi gıdalar fermente gıda dedince akla ilk gelen alternatiflerden oluyor. Aslında diğer gıdalardan ayıran özelliği, bu işlemle sindirim dostu olması yani bağırsaklardaki prebiyotik ve probiyotik kapasiteyi desteklemesi. Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı mikroorganizmalara probiyotik, bu yararlı mikroorganizmaları besleyen bileşiklere ise prebiyotik adı verilir. Özetle bu dönüşüm esansiyel aminoasit ve vitaminlerin senteziyle, gıdaların besin değerini de artıran bağırsak dostu bir sanattır. Üstelik bu sanat sadece bağırsaklara ve insan sağlığına değil, sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor.

Özümüzde var

Anadolu'da uzun yıllardır kullanılan fermantasyon tekniğiyle gıdalar, bozulmadan uzun süreli saklanma avantajına sahip oluyor, bu da gıda israfını azaltarak sürdürülebilir bir beslenme sistemine katkıda bulunuyor. Aslında günümüze kadar bu yöntemin kendini, özünü koruyarak gelmesi de bir sürdürülebilirlik örneği. Anneannemizin mayaladığı yoğurttan tarhanaya, babaannemizin turşusuna; geleneklerimizde, özümüzde bu yöntem var. Aynı zamanda fermente gıdaların üretimi sırasında genellikle daha az enerji ve su tüketiliyor, tüm bunlar çevresel etkiyi azaltarak sürdürülebilirlik açısından yine olumlu bir adım.

Çeşitler artıyor

Markete gittiğinizde fermente ürünleri ne sıklıkla sepetinize ekliyorsunuz hiç düşündünüz mü Fermantasyon ile üretilen ürünlere turşu, sirke, yoğurt, tarhana gibi gıdaları örnek verebileceğimizden bahsetmiştim. Elbette bu ürünleri uygun kalite ve sağlık standartlarıyla tüketicilere sunmak kıymetli. Her zaman iyi bir gıda okuryazarı olmanız gerektiğini vurguluyorum, sadece satın aldığınız ürünlere değil, market seçimlerinize de özen göstermekte fayda var. Metro Türkiye, 'Sürdürülebilir Sofralarda Herkese Yer Var' anlayışıyla, her beslenme şekline uygun ürün yelpazesini sürekli genişletirken, aynı zamanda Türk mutfağına sahip çıkma ve sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda geleneksel gıda koruma yöntemleriyle elde edilen ürünleri de raflarına taşıyor. Pek çok fermente gıda alternatifine raflarında rastlamanız mümkün.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Dünyada ilk