Müebbet cezaları bile vicdanları rahatlatmadı
TÜRKİYE yaz boyunca Diyarbakır'dan gelen korkunç bir haberle sarsıldı. 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesi... Hepimiz bir film izler gibi bu davayı takip ettik, her gün haber bültenlerinin başında gelişmeleri izledik. Ancak bu, bir film değildi. Bu, gerçek bir trajedi, bir çocuğun hayatına kıyılmış bir hikayeydi.
Davanın sonunda;anne Yüksel Güran, ağabey Enes Güran ve amca Salim Güran'a ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar'a ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Adalet sistemi, en ağır cezaları vermiş olabilir. Ancak bu davanın ardından halkın hissettiği derin huzursuzluk, vicdanlarda hâlâ yankılanan o sessizlik, başka bir gerçeğe işaret ediyor.
Dava sonuçlandı, cezalar açıklandı ama Diyarbakır'ın Tavşantepe köyüne gittiğinizde, adeta olay hiç yaşanmamış gibi bir sessizlikle karşılaşıyorsunuz. O sessizlik aslında her şeyi anlatıyor. Acı, korku, utanç ve cevapsız sorular...Köydeki bu derin sessizlik, aslında toplumun genelindeki sessizliğin bir yansıması. İnsanlar, mahkeme kararlarının ardından bile tatmin olmuş değil.
Haberin DevamıCezalar yaşanan bu korkunç olayı telafi etmek için yetersiz kaldı. Hayatı elinden alınmış bir çocuğun hakkını hiçbir ceza geri veremez. Adalet bir mahkeme salonunda, yasalara göre tecelli eder. Ancak vicdanlarda adalet, çok daha karmaşık bir şeydir. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet gibi en sert cezaları verdiğinde bile insanlar hissettikleri boşluğu dolduramıyor. Narin'in ölümünün ardında hâlâ tam açıklanamamış detayların olduğu hissi, bu boşluğu daha da derinleştiriyor.
Belki de bu, cezaların yetersizliğinden değil; yaşanan vahşetin insan aklının alabileceğinin ötesinde olmasından kaynaklanıyor.
Bir köyde, bir evde, bir ailede bu denli bir trajedi yaşanabiliyorsa, hepimizin bunu sorgulaması gerekiyor. Toplum olarak çocuklarımızı nasıl koruyamadık Hangi değerlerimizi kaybettik ki, bir çocuk ailesinin ellerinde bu kadar yalnız ve savunmasız kaldı
Hukuk, geçmişteki bir olayı cezalandırabilir ama gelecekte benzer olayların yaşanmaması için yeterli değildir. Bizim asıl ihtiyacımız olan, çocuklarımızı bu tür trajedilerden koruyacak bir toplumsal dönüşümdür. Aile içi şiddeti, çocuk istismarını, eğitimde ve sosyal hayatta çocukların yalnız bırakılmasını önleyecek adımları atmadıkça, Narinlerin hikayesi ne yazık ki tekrar yaşanabilir.
Haberin DevamıBu dava, sadece bir ailenin değil, bir toplumun vicdan muhasebesine dönüşmelidir.
Tavşantepe köyündeki o sessizliğin aksine toplumsal bir çığlığa ihtiyacımız var.
Belki de insanlar, "Müebbet cezalar yetmiyor" derken şunu da söylüyor olabilir:
"Daha güçlü yasalar, daha etkili koruma mekanizmaları, daha güvenli bir toplum istiyoruz."
Barselona turist istemiyor
peki ama ne istiyorlar
TURİZMDEN şikayet edilir mi, daha fazla turist gelmesini istemeyen bir şehir olabilir mi
Olabiliyor...
Türkiye'nin turizmde daha gidecek daha çok yolu var. Ama örneklerden de ders alarak bir strateji geliştirmemiz gerektiğine inananlardanım.
İşte Barselona...Gaudi'nin eserleriyle büyülenirken, plajda güneşlenip sonra da Camp Nou'da futbol şölenine tanık olabileceğiniz muhteşem bir şehir. Ama aynı zamanda yerli halkın, "Biraz da bizi düşünün!" diye haykırdığı bir turizm adresi...Evet, Barselona şu sıralar turistlere sınır koyma derdinde. Neden mi Çünkü yerel halk artık mahallelerinde turistlerden bir boş sandalye bulamaz halde.
Haberin DevamıTuristlere vergi koydular, temizlikten güvenliğe kadar her şey için ekstra bütçe yaratmaya çalışıyorlar. Beş yıldızlı otellerde bir haftalık konaklama için kişi başı 52.50 euro vergi ödüyorsunuz.
Turistlerin yoğun ilgisi, sadece kiraları yükseltmekle kalmadı, aynı zamanda şehrin kimyasını da bozdu.
Gaudi'nin şaheseri Sagrada Familia'nın gölgesinde oturup kahve içmek artık bir lüks.
Barselona, turistleri yavaşlatmak için haritalardan bile yardım alıyor. Mesela, aşırı kalabalık olan 116 numaralı otobüs güzergahı artık Google Haritalar'da görünmüyor. Yerel halk, turist yoğunluğunu azaltmak için adeta Sherlock Holmes gibi çalışıyor.
Son bir bomba da turist otobüslerinden geldi. Sagrada Familia çevresindeki otobüsler için park ücretleri dört katına çıkarıldı.
Haberin DevamıBarselona halkı turistlere düşman değilama biraz daha fazla anlayış bekliyorlar. Kısacası Barselona, "Daha az turist, daha çok huzur!" mottosuyla yoluna devam ediyor. Eğer yakında Barselona'ya gitmeyi planlıyorsanız, size tavsiyem.
Bir tapas fazla söyleyin, bir fotoğraf az çekin. Belki böylece Barselona halkıyla aranızda bir köprü kurabilirsiniz.
Biz ya çok severiz ya