Gelecek geldi şimdi uyum zamanı

ESKİDEN veli dediğin akşam ödev kontrol eder, öğretmen ise sabah derse girerdi. Ama dünya değişti. Bugün bir çocuk, yapay zekâ destekli bir eğitim asistanı ile evde bir konuyu sıfırdan öğrenebiliyor. Öğrenciye, yapamadığı soruları aşamalı olarak çözdüren, eksiklerini belirleyip ona özel bir yol haritası çıkaran sistemler var.

Artık çocukların yanında "ders anlatan" bir ebeveynden çok, öğrenme sürecini yöneten, hangi yapay zekâaracının en faydalı olduğunu bilen bir veliye ihtiyaç var. Eskisi gibi "Öğretmen ne anlattı" demek yetmeyecek. "Hangi kaynakları kullandın" ya da "Hangi yapay zekâasistanından nasıl yardım aldın" diye sormak gerekecek galiba.

Çok net...

Dijital devrim sadece çocukları değil, anne babaları ve öğretmenleri de değişime zorlayacak.

Veliler, "öğrenme koçu" olmak zorundalar. Çocuk hangi becerileri öğrenmeli, hangi kaynakları kullanmalı, hangi yapay zekâasistanı ona daha iyi yardımcı olabilir

Peki, öğretmenler Yapay zekâbir konuyu öğrencinin seviyesine uygun şekilde anlatabiliyorsa, öğretmen sınıfta ne yapacak İşte burada büyük bir paradigma değişimi var.

Haberin Devamı

Öğretmen artık sadece "bilgi veren" kişi değil. Çünkü bilgi her yerde. Google'da, YouTube'da, yapay zekâasistanlarında...Öğretmenin asıl görevi, bu bilgiyi yorumlamayı öğretmek olacak. Eleştirel düşünmeyi, problem çözme becerilerini, etik değerleri aşılamak.

Öğretmenler artık birer bilgi aktarıcısı değil, "öğrenme mimarları" olacak. Öğrencinin en iyi nasıl öğrendiğini anlayan, onu yönlendiren, yapay zekâdestekli araçları en verimli şekilde kullanan bir rehber haline gelecekler.

Anne babalar artık "dijital koç"; öğretmenler de "öğrenme mimarı" olacaksa; bu hibrit döneme hazırlıklı olmalıyız.

Özetleyeyim.

Yapay zekaöğrenmeyi kişiselleştirecek, öğrencinin seviyesine uygun bilgi sunacak.

Öğretmen yönlendiren ve rehberlik eden bir mentor olacak.

Veli sürecin takipçisi, destekleyicisi, koçu haline gelecek.

Eğitim demokratikleşecek

fırsatlar da artacak

BAHÇEŞEHİRKoleji, yapay zekânın eğitimdeki yerinin ve geleceğinin konuşulduğu seri konferansların ilkini İzmir'de gerçekleştirdi. Ben de katıldım ve ilgiyle izledim. "Eğitimde Yapay Zekânın ABC'si" başlığıyla yapılan konferansta Bahçeşehir Koleji uzmanlarınca hazırlanan ve öğrencilere kişiselleştirilmiş eğitim imkânı sunan yapay zekâdestekli öğrenci asistanı uygulaması BKAi tanıtıldı.

Haberin Devamı

"Yapay zekâöğretmenlerin yerini alacak mı" sorusunun cevabını,Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Özlem Dağ verdi.

"Öğretmenlerimize her zaman ihtiyacımız olacak. Ancak gelecekte öğretmen olmak isteyen herkesin yapay zekâyı kullanmayı bilmesi gerekecek."

İşte burada büyük bir değişim var. Geleneksel eğitim modelinde öğretmen bilgiyi sunan ve aktaran kişiydi. Bugünün eğitim modelinde öğretmen artık bir rehber, bir mentor. Yapay zekâise veriyi işleyerek, her öğrenciye özel bir öğrenme deneyimi sunan bir asistan haline geliyor.

BKAi'nin en büyük farkı, öğrencilere doğrudan cevap vermemesi. Bunun yerine, tıpkı iyi bir öğretmen gibi doğru cevaba ulaşmaları için onlara ipuçları veriyor, sorular yöneltiyor, düşünmeye teşvik ediyor. Öğrenci, yanında bir öğretmen varmış gibi süreci kendi yönetiyor.

Haberin Devamı

Eskiden iyi bir eğitimin yolu dershanelerden, özel derslerden geçiyordu. Şimdi herkesin elinde bir yapay zekâdestekli eğitim asistanı var. Öğrenciler istedikleri yerde, istedikleri zaman ders çalışabiliyor, anlamadıkları konuları tekrar edebiliyorlar.

Bu, eğitimde demokratikleşmenin de bir göstergesi. Yani artık iyi bir eğitim almak sadece belirli bölgelerde, belirli okullarda okuyan öğrencilerin ayrıcalığı olmaktan çıkıyor. Yapay zekâsayesinde kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi herkes için erişilebilir hale geliyor.

Bu iş çığırından çıktı

sosyal medya nefret

alanı haline geldi

BÜTÜN dünyada bir sertleşme, bir öfke patlaması var.

Herkes herkese sinirli.

Haberin Devamı