Evet bir sigara izmariti

Hafta sonu hepimiz için bir kabustu.

Türkiye genelinde 30'u kırsal, 14'ü ormanlık alan olmak üzere toplam 44 yangın çıktı. Binlerce hektar ormanımızı, doğamızı, ciğerlerimizi kaybettik. Önce "Sabotaj olabilir mi" sorusu akıllara geldi.

Ki; geçmişte örnekleri var.

Sonradan anlaşıldı ki; ihmalkarlık ve dikkatsizlik gerçeği bir kez daha karşımıza çıktı.

İzmir'in Selçuk, Menderes ve Çeşme ilçelerindeki yangınlarla mücadele sabaha kadar sürdü.

Bazılarına şahidim; yollar kapandı, yardım ekipleri sabahlara kadar çalıştılar.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangınların kontrol altına alındığını açıkladı ama hala içimiz rahat değil. Menderes'teki yangının bir hobi bahçesinden, Çeşme'deki yangının ise atılan bir sigara izmaritinden başladığı anlaşılıyor.

Evet, bir sigara izmariti...

Binlerce hektarlık ormanlık alanı kül eden, doğaya geri dönüşü olmayan zararlar veren sadece bir sigara izmariti!

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Her yangında yaşanan kayıplar, verilen zararlar, kaybedilen ağaçlar, ölen hayvanlar, yok olan ekosistemler...Bunlar geri gelebilecek mi

Bakan Yumaklı, soğutma çalışmalarının sürdüğünü ve vatandaşlara orman yangınlarına karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. Yangına sebep olanlarla ilgili ağır yaptırımlar uygulanacağını söyledi.

Son on yılın istatistiklerine baktığımızda, Türkiye'de her yıl ortalama 2 bin 500 orman yangını çıktığını görüyoruz. Bu yangınlarda yaklaşık 10 bin hektar ormanlık alan kül oluyor. 2021 yılında ise yangınların bilançosu daha da ağır oldu. 3 bin 200'den fazla yangında, 170 bin hektardan fazla alan yok oldu. Bu son 20 yılın en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçti.

Yangınlar, sadece doğamızı değil, aynı zamanda geleceğimizi de yakıyor. Bu yangınların ardında yatan ihmalkarlık ve dikkatsizlik; ülkemizin geleceğini, çocuklarımızın nefes alacakları ormanları yok ediyor. Biz, bu ihmalkarlığı ve dikkatsizliği ne zaman durduracağız Ne zaman doğamıza sahip çıkacağız

Yangınlar doğanın bize verdiği en büyük uyarılardan biri. Bu uyarıları dikkate almalı, doğamızı korumak için daha fazla çaba göstermeliyiz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, yaşanabilir bir doğa olmalı.

O izmariti atan tutuklandı.

Ama etrafımızda daha çok ihmalkar, dikkatsiz var.

Onları ne yapacağız.

Mavi yaka beyaz yaka

yapay zeka ne yaka

Hulusi Berik; bir girişimci, melek yatırımcısı ve dijital dünyanın fikir önderlerinden...

Geçen gün bir arkadaşımla yaptığım "Mavi yaka, beyaz yaka peki yapay zeka ne yaka" sohbetime katkıda bulundu.

Dedi ki...

"Teknolojinin hızla gelişmesi ve bilgiye dayalı işlerin artması, bu iki kategorinin ötesinde yeni bir yaka türünün ortaya çıkmasına neden oldu. 'Altın yaka' Altın yaka terimi, yüksek düzeyde bilgi ve teknik beceri gerektiren işlerde çalışan profesyonelleri tanımlamak için kullanılıyor ve özellikle yapay zeka, yazılım geliştirme, biyoteknoloji gibi ileri teknoloji alanlarında çalışanları kapsıyor. Bu profesyoneller, ileri düzeyde matematik, istatistik ve bilgisayar bilimi bilgisine sahip olup, sürekli değişen ve gelişen teknolojilere ayak uydurmak zorundalar. Bu nedenle, yapay zeka alanında çalışanların, hem derin teknik bilgiye hem de analitik düşünme becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Altın yaka çalışanları daha esnek ve dinamik bir çalışma ortamında çalışmalarını yürütürken genellikle projeler bazında çalışıp ve çeşitli disiplinlerle iş birliği yaparak çok yönlü çözümler üretmeleri en önemli özellikleri..."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Peki günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen, ofis ortamında artık yeni iş arkadaşımız olan "Yapay Zeka Uygulamalarına" ne "Yaka" dememiz gerekiyor