Belki de kendi hikâyemizi yazma vaktimiz gelmiştir
ŞÖYLE başlayayım...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, son dönemde Serenay Sarıkaya gibi yıldızlarla çalışan Ayşe Barım ve ortak olduğu menajerlik şirketi hakkında re'sen bir soruşturma başlattı. İddialar çok...Dizi ve film sektöründe tekelleşme, bazı ilişkilerde 'kamuflaj', rekabeti ihlal eden uygulamalar...
Okurken aklıma Netflix'te izlediğim o efsane dizi 'Call My Agent'geldi. Hani şu Paris'in göbeğinde geçen, yetenek ajanlarının kendi içinde entrika dolu hayatlarını anlatan, komedisi bol, dramı derin dizi. Fransa'da 'Dix Pour Cent'yani 'Yüzde 10'olarak bilinen, Türkiye'deyse bir dönem herkesin diline dolanan o yapım.
Fransızlar bunu dizi yapmış, biz ise savcılığa taşımışız.
"Call My Agent" ödüller alırken, eğlenceli bir taşlama olarak sektörü hicvederken, bizdeki gerçeklik bu senaryonun çok ötesine geçiyor. Paris'te menajerler, krizleri karizma ve zekâyla çözmeye çalışıyor. İstanbul'da ise iddialar savcıların masasında. Bakalım, davayı takip edeceğiz.
Haberin DevamıBizim menajerlik dünyamızın hikâyeleri de dizilere konu olacak kadar karmaşık mı acaba Galiba bizdeki kurgular; sadece sanat dünyasını değil, hukuk dünyasını da ilgilendiriyor.
Fransızların diziyle süslediği bu dünyayı, biz ne kadar profesyonel yönetiyoruz Menajerlik, yıldızların kariyerlerini inşa eden bir alan olmalı. Net kuralların, standartların olmadığı bu alanda herkes kendi yöntemini oluşturuyor anlaşılan...
Aslında bizde kurallar var; ama denetim yetersiz, rekabet şeffaf değil. Menajerlik de bundan nasibini alıyor. Ve sonuç; tekelleşme iddiaları, krizler ve savcılık soruşturmaları.
Fransa'da yetenek ajansları, bir kültürün parçasıdır. Bir menajer, yalnızca iş bitirici değil, aynı zamanda sanatçının yol arkadaşıdır. Bu ilişki, profesyonel bir sistemle yürür. O yüzden Fransa, sadece sanatçı yetiştirmekle kalmaz; bu sanatçıları yöneten ekosistemleri de kurar.
Türkiye'de ise yetenek var ama bu yetenekleri doğru yöneten, geliştiren, dünyaya tanıtan profesyonel sistemler zayıf. O yüzden her kriz bizi savcılıklara, her yeni haber bizi hayal kırıklığına götürüyor.
Haberin DevamıAyşe Barım hakkındaki soruşturma nereye varır bilinmez.
Belki de bizim de kendi 'Call My Agent'hikâyemizi yazma vaktimiz gelmiştir.
Fransızlar dizi çekiyor, biz ise gerçeklerimizle yüzleşiyoruz. İşte bu yüzden, 'Call My Agent'izlerken bazen gülerken, bazen de içten içe kıskanıyoruz.
Sadece maaş değil
gelecek pazarlığı da
yapmak gerekiyor
SON günlerde sendikalar iş dünyasıyla karşı karşıya geliyor.
Geçen gün yazdım, bugün de devam edeyim. Dünya değişirken sendikaların da değişmemesi mümkün değil.
Bence Türk sendikacılığı da kendisini güncellemeli. Maaş odaklı bir sendika anlayışını terk etmeli. Çalışanın aldığı ücret elbette çok önemli...
Maaşlı çalışan biri olarak bunu gayet iyi biliyorum.
Haberin DevamıAma hayatın değiştiğini de görüyorum.
Avrupa'daki gelişmeleri takip ediyorum. Sendikalar işverenle birlikte şirketin varlığı ve ekonomik sürdürülebilirliği için çalışan bir partner gibi davranıyor.
Bence olması gereken de bu...
Türkiye ihracatta kritik bir süreçten geçiyor.
İyi şirketlerimizin ayakta kalması için önce devletin, sonra sendikaların desteği şart.
Önce neden devlet diyorum; çünkü değişen, bozulan ekonomik dengeleri hayatın günlük akışını bozmadan ama ihracatçıyı da rahatlatacak yöntemleri geliştirecek, uygulayacak devletten başkası değil.
Bu işbirliği modeli Türkiye için bir hâyâl değil. Sadece biraz cesaret, biraz vizyon lazım.
Sendikaların artık sadece maaş değil, 'gelecek'pazarlığı yapması gerekiyor.
Haberin DevamıYüz yüze çalışmayı
savunmaya devam
PANDEMİ birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Evden çalışma kavramı hayatımıza girdi ve birçoğumuz için vazgeçilmez hale geldi. Ama itiraf edeyim; ben evden çalışmaya hiç ısınamadım.