Gazze günlükleri

Ölüm, adım adım size yaklaşırken, üzerinize bombalar yağarken, kaleminize sarılıp duygularınızı satırlara dökebilir misiniz Bu, herkesin yapabileceği bir şey değil ama Filistin Kültür Bakanı Atıf Ebu Saif başka türlüsünü bilmiyor. 2014'te İsrail saldırıları devam ederken yazdığı 'Gazze günlükleri' kitap olmuş, farklı dillere çevrilmiş, o dönemde ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta da yayımlanmıştı.

Bakan Saif, 2014 ile kıyaslanamayacak kadar büyük bir vahşetin sergilendiği bu son İsrail saldırılarında yaşadıklarını yine yazdı. New York Times'ta yayımlanan yazının başlığı "Ölürken uyanık olmak istiyorum"du. Bu satırları ve bunları yazdıran psikolojiyi bu hafta kendisiyle konuştum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Söylediklerinin ayrıntılarına geçmeden, Atıf Ebu Saif'in hikayesini kısaca anlatayım. Dedeleri Yafalı olan Saif, 1948'de Nakba'da (Felaket) yerlerinden edilmiş bir ailenin torunu. Sürüldükleri Gazze Şeridi'nde Cibaliye mülteci kampında doğdu. Saif, siyasetçi ama aynı zamanda kitapları pek çok dile çevrilmiş bir yazar. 2018'den beri El-Fetih hareketinin sözcülerinden ve 2019'dan bu yana da Filistin Kültür Bakanı. Esasen Batı Şeria'da yaşamasına rağmen, 7 Ekim saldırılarından sadece iki gün önce 5 yaşındaki oğluyla birlikte Filistin Kültürel Miras Günü etkinlikleri için Gazze'ye gitmişti. Hamas saldırısının olduğu sabah da babasının yaşadığı Cibaliye Kampı'ndaki evindeydi. 7 Ekim'den sonra başlayan İsrail saldırıları sürerken de bir daha Gazze'den çıkamadı.

Ölürken uyanık olmak

Bakan Saif, savaşın 16. gününde aldığı, oğluyla kuzeyden güneye gitme kararını şöyle anlattı:

"Gazze'de hareket etmek hapishanede bir hücreden diğerine geçmek gibi. Bir baba olarak oğlum Yasir'i güvenli bir yere götürüyordum ama babamı geride bırakıyordum. Kimse evini bırakmak istemez, ama nihayetinde hayatınız kararlarınızdan ibarettir."

Bakan Saif oğluyla Mısır sınırındaki Refah kentine kadar inmeyi başardı. Yapabilirse Refah Sınır Kapısı'ndan Mısır'a geçip Ürdün üzerinden Ramallah'a dönmeye çalışacak. Saif'e, NY Times'ta yayınlanan makalesinde kullandığı "Ölürken uyanık olmak istiyorum" satırlarını açmasını istedim. Saif "Gazze'de, bombardımanlar yüzünden ölmüş insanları gördüm, cesetlere dokundum. Bazen ceset parçaları taşıdım, kollar, bacaklar... Bütün bunları yaparken, aklınızdan geçen şey şu: 'Bu bana olmasın.' Vücudum tek parça halinde kalsın istiyorum."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Saif bu duyguya bir örnek daha veriyor:

"Gazze'desin, o mahalleden değilsin, bir saldırı oluyor ve ölüyorsun. Kimse senin kim olduğunu bilmiyor. Çocuklar, öldüklerinde kim oldukları bilinsin diye kollarına bacaklarına isimlerini yazıyorlar."

Filistinliler arası uzlaşı