Mersin Büyükşehir Belediyesinin Aziz İhsan Aktaş'la ilgili cevabı

Çarşamba günkü yazımda"Aziz İhsan Aktaş'ın her belediye ile ilişkisine parti ayırmaksızın bakılması lazım"demiştim. O yazıda Aktaş'ın Provek ilaç şirketinin Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden ihale aldığını yazmıştım. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer açıklama gönderdi. Cevap hakkına saygı gereği, aynen yayınlıyorum.

Yazıda;Mersin Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılında yaklaşık 200 milyon TL'lik sinek ilacı alım ihalesinin önce iptal edildiği, ardından pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi Aziz İhsan Aktaş'ın sahibi olduğuProvekİlaç A.Ş.'ninkazandığı,"adrese teslim ihale" iddialarınıngündeme geldiğiifade edilmiş.

Adrese teslim ihale iddiası gerçeği yansıtmadığı gibi, ihale bedeli de 200 milyon TL değildir. Aynı ihaleye ilişkin daha önce yapılan haberlere tekzip yapılmıştır.

Pazarlık usulü ihaleye çıkılan tüm kalemlere teklif vermesine rağmen, sadece 1 kalemde (2 numaralı) teklif veren diğer firmaların da (5 farklı firma) fiyat düşürmesi neticesinde yaklaşık maliyetin altında bir fiyata ihale alabilmiştir. Hatta, teklif sunan tek firma olduğu (4 numaralı) kısımda, rekabet ortamı oluşmadığından bu kısma ilişkin ihale iptal edilmiştir.

A-ALIM SÜRECİ

2024 yılında kısmi teklif yöntemi kullanılan 10 ayrıBiyosidalÜrün (ilaç) alımı, gerek itirazlar gerek ilaç alımında yapılan değişiklikler nedeniyle iptal edilmiştir.

Havaların ısınması, haşereyle mücadeleninaksamaması veilaç stokunun azalmasından dolayıçok acil olan5 ilaç,4374 sayılı Kanunun21-bmaddesine göre pazarlıkusulüyle alınmıştır. Geriye kalan ilaçların alımı açık ihale usulüylegerçekleştirilmiştir.

B-29 NİSAN 2024 TARİHLİPAZARLIK USULÜ İLE YAPILANİHALE

Pazarlık usulü ile yapılan alımda,toplam22 üretici ve yetkili bayii olan firmaya davet yazıları gönderilmiştir.

29 Nisan 2024 tarihindekiihaleye 8 farklı firma katılmıştır.Tamamen elektronik ortam EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden pazarlıkla yarışmaları sağlanmış ve belgeleri uygun olan en düşük fiyat veren firmalara iş verilmiştir.

Provekİlaç A.Ş. ihaleye katılmış 5 ayrı ilaca EKAP üzerinden ayrı ayrı teklif sunmuştur.Buna göre:

1 numaralı"Kent İçi Kırsal Yerleşim Alanlarında Sivrisinek Mücadelesinde Kullanılacak ULVİnsektisiti" isimlikısıma3 firma teklif vermiştir. Provekisimli firma en düşük teklifi vermesine rağmen, bu teklifine ilişkiniş bitirmesi uygun olmadığındanen uygun teklifi veren2. firmayaihale verilmiştir.

2 numaralı"Sivrisinek Larva Mücadelesinde Kullanılacak SıvıLarvasit" isimlikısıma5 firma teklif vermiştir.Provekisimli firma en düşük teklifi verdiği ve tüm belgeleri uygun olduğu için işi almıştır.Teklif veren5 farklı firma arasında sıkı pazarlıkneticesindeyaklaşık maliyetin oldukça altında bir fiyatabu kısmın ihalesi sonuçlandırılmıştır.(Yaklaşık Maliyet: 11.006.300 TL,Provekfirmasının pazarlık sonucu nihai teklifi: 2.000.000TL'dir. 81,83 daha düşük fiyata Belediyemiz kamuyararı gözetilerekihale verilmiştir.)

3 numaralı"Sivrisinek Larva Mücadelesinde Kullanılacak GranülLarvasit" isimlikısıma4 firma teklif vermiştir.Provekisimli firma da teklif vermesine rağmendaha uygun teklif verenbaşka bir firmaya ihale verilmiştir.

4 numaralı"Karasinek Mücadelesinde Kullanılacak Açık Alanİnsektisiti" isimlikısımasadeceProvekisimli firmateklif vermiştir.Tüm belgeleri uygun olmasına rağmen rekabet ortamı oluşmadığından,başka teklif olmadığındanbu kısımdaki ilaç alımıiptal edilmiştir. (Yaklaşık Maliyet: 2.859.990 TL,Provekfirmasının teklifi: 4.200.000 TL'dir. Yaklaşık maliyetin çok üstünde olduğundan İhale Komisyonu tarafından kabul edilmemiştir.)